Linkovi

Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za pregovore Beograda i Prištine


ARHIVA - Miroslav Lajčak (Foto: VOA)
ARHIVA - Miroslav Lajčak (Foto: VOA)

Bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak imenovan je za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, objavljeno je na sajtu Saveta EU.

"Zadatak novog specijalnog predstavnika EU biće da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, poboljšavanje dobrosusedskih odnosa, pomaganje da se prevaziđe zaosavština iz prošlosti i da doprinese konzistentnosti i efektivnosti akcija Evropske unije na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Lajčak će odmah preuzeti ovu dužnost sa početnim mandatom od godinu dana.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj zemljama članicama EU predložio je Lajčaka kao budućeg predstavnika, koji će se u ime EU baviti pre svega normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova, kao i ostalim pitanjima u regionu.

Lajčak je mandat na mestu šefa slovačke diplomatije završio 21. marta, pošto su se u toj zemlji 29. februara održali parlamentarni izbori. Bio je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 2017. do 2018.

"Zapadni Balkan oduvek mi je bio blizak srcu, radio sam u i sa regionom dug period. Počastvovan sam da mi je poveren ovaj važan zadatak. Radujem se zajedničkom radu sa predstavnicima Srbije i Kosova, šefovima delegacija EU i bliskoj saradnji sa SAD", poručio je Lajčak na svom tviter nalogu.

Kada je reč o Lajčakovom iskustvu u regionu, bio je slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referedum o crnogorskoj nezavisnosti, te je na kraju bio na funkciji visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG