Linkovi

Mediji: Lajčak novi izaslanik za pregovore o Kosovu


Arhiva - Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak, 9. jula 2019.
Arhiva - Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak, 9. jula 2019.

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, piše Blic pozivajući se na diplomatske krugove u Berlinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da će Lajčak biti specijalni izaslanik EU u pregovorima, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

"Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao i da u narednih mesec dana očekuje susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Lajčak na tu poziciju dolazi na predlog kancelarke Merkel, koja bi se, kako piše Blic, na taj način, mada posredno, snažnije angažovala na Balkanu.

"Sada je ozvaničeno i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore", rekao je sagovornik Blica.

Lajčak je, inače, izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je on završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose, navode dnevne novine.

Dobar je poznavalac prilika na Balkanu i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovom terenu, bio je specijalni predstavnik EU u BiH od 2006. do 2009, radio je u Evropskoj službi za spoljne poslove, govori jezik koji razume region i ima potrebno iskustvo.

Izvori lista, međutim, kažu da državni vrh Srbije nema mnogo razloga da bude zadovoljan ovim izborom, jer, iako Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala kosovsku nezavisnost, one će, smatraju, učiniti sve kako bi opravdao poverenje koje mu je dato i dokazao vernost nemačkom stavu, te će se još jače boriti za nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG