Linkovi

Lajčak: Izvući pouke iz iskustva Jugoistočne Evrope


Predsedavajući OEBS-a i slovački ministar Miroslav Lajčak i srpski ministar Ivica Dačić, Foto: video grab
Predsedavajući OEBS-a i slovački ministar Miroslav Lajčak i srpski ministar Ivica Dačić, Foto: video grab

Otvarajući dvodnevni regionalni skup o upravljanju i reformi sektora bezbednosti, predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je ukazao da je došlo do velikih promena na polju bezbednosti pred kojim su kompleksne pretnje.

Na skupu u Beogradu, pred 120 visokih zvaničnika i stručnjaka sektora bezbednosti iz Jugoistočne Evrope, predstavnika akademske zajednice i civilnog društva, Lajčak je poručio da je cilj ovog sastanka da se izvuku pouke iz specifičnih iskustava Jugoistočne Evrope i da se ustanove oblasti u kojima u budućnosti može više da se sarađuje.

Sektor bezbednosti je kompleksan i uključuje mnogo različitih igrača - policiju, vojsku, pravosuđe, ministre u vladi i mnoge druge, rekao je Lajčak:

"Reforme mogu biti primenjene u nekoj od ovih oblasti, ali one se neće održati, bez stvarne interakcije i stvarnog partnerstva među svima njima. Potreba za partnerstvom ide i dalje - mora biti saradnje između država, ali i sa, i među regionalnim i međunarodnim organizacijama", kazao je Lajčak.

Ministar Ivica Dačić je istakao da Srbija pridaje veliki značaj reformi sektora bezbednosti jer je to, kako je rekao, značajan segment sveobuhvatnih domaćih reformi u čemu Srbija ima značajne rezultate:

"Pre svima nama je imperativ da osmislimo i realizujemo zajednički nastup, međusobnu koordinaciju u što uspešnijem suprotstavljanju svim bezbednosnim izazovima i pretnjama koje predstavljaju opasnost za mir i stabilnost, i napredak naših društava", naglasio je Dačić.

Lajčak se danas sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tokom razgovora naglasio da je za Srbiju važno da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Kosova, posebno u radu njihove misije na terenu.

Vučić je ocenio da incidenti na severu Kosova još više udaljavaju od suštine dijaloga, dok je Lajčak rekao da je zapadni Balkan u fokusu slovačkog predsedavanja OEBS i da se sa velikom pažnjom prati situacija na Kosovu.

Vučić i Tanin o sednici Saveta bezbednosti UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa šefom Unmika Zahirom Taninom, Foto: video grab
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa šefom Unmika Zahirom Taninom, Foto: video grab

Vučić je danas u Beogradu razgovarao i sa šefom Unmika Zahirom Taninom i tom prilikom je rekao da će predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran izveštaj o radu UNMIK, predstavljati priliku da se razgovara o trenutnoj situaciji na Kosovu, kao i o načinima na koji UNMIK i druge međunarodne misije mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

On je osudio napad na zaposlene UN u nedavnoj akciji kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik misije UNMIK, što, po rečima Vučića predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN na Kosovu.

XS
SM
MD
LG