Linkovi

Mirno, ali napeto u Bagdadu


Bilbord na jednoj od bagdadskih ulica na kojem se dobrovoljci pozivaju da se priključe paravojnim snagama
Bilbord na jednoj od bagdadskih ulica na kojem se dobrovoljci pozivaju da se priključe paravojnim snagama

Unutar bagdadske utvrđene Međunarodne zone danas je bilo mirno, ali napeto, posle jučerašnjeg nasilja, koje su izazvali demonstranti, koji su upali u tu oblast prkoseći suzavcu i mecima.

Građani su se probudili uz zvuke helikoptera, od kojih je većina letela u ili iz dobro obezbeđenog dela grada, u kojem se nalaze zgrade iračke vlade.

Dok su demonstranti ju;e bežali od suzavaca i hitaca iz vaternog oružja, a neki od njih nosili svoje ranjene prijatelje, zarekli su se da će se vratiti u Međunarodnu zonu - ovog puta naoružani.

Mnogi od njih su pristalice šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra, koji poput mnogih drugih političkih lidera u Iraku, ima svoje naoružane paravojne snage poznate kao Mirovne brigade i podržava - kako je on naziva - "narodnu revoluciju" protiv vlade.

Snage bezbednosti danas su blokirale sve ulaze u Međunarodnu zonu i povaćale broj kontrolnih punktova sa pripadnicima specijalnih snaga na gradskim ulicama.

Neki stanovnici Bagdada počeli su da prave zalihe hrane, vode i lekova iz straha da bi situacija mogla da se pogorša i da bi demonstranti mogli da počnu da izazivaju nered i pljačkaju po gradu.

XS
SM
MD
LG