Linkovi

Sadrove pristalice upale u zgradu parlamenta


Pristalice Moktade al-Sadra pre nego što su ušle u zgradu iračke skupštine u bagdadskoj "zelenoj zoni"
Pristalice Moktade al-Sadra pre nego što su ušle u zgradu iračke skupštine u bagdadskoj "zelenoj zoni"

Stotine, uglavnom mladih Sadrovih pristalica uzvikivale su parole i mahale zastavama unutar parlamenta, pošto su uspeli da probiju barikade i uđu u "zelenu zonu". Prethodno, sednica skupštine, na kojoj je trebalo da se potvrde novi članovi vlade, otkazana zbog nedostataka kvoruma...

Pristalice radikalnog iračkog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra upale su u zgradu iračkog parlamenta, pošto su prethodno ušle u takozvani "zelenu zonu", koja je pod kontrolom vlade. Prethodno je sednica skupštine na kojoj je trebalo da se potvrde novi članovi vlade otkazana zbog nedostataka kvoruma.

Stotine, uglavnom mladih Sadrovih pristalica uzvikivale su parole i mahale zastavama unutar parlamenta, pošto su uspeli da probiju barikade i uđu u "zelenu zonu". Sve to se dogodilo pošto je Sadr kritikovao iračke lidere, zato što se protive naporima da se sprovedu reforme, rekavši da su političari spremni da naprave građanski rat samo da bi sačuvali svoje položaje i upozoravajući da će doći do narodne pobune ili revolucije, kako bi se iskorenila korupcija u vladi.

Arapski mediji prenose da su Ujedinjene nacije zatvorile svoju kancelariju u Bagdadu i da pokušavaju da evakuišu osoblje iz "zelene zone", što čine i neke ambasade, uključujući američku.

Komanda bagdadskih operacija iračke Vlade proglasila je "vanredno stanje" u glavnom gradu, ubrzo pošto su demonstranti počeli da ulaze u "zelenu zonu", u kojoj živi većina političkih lidera, uključujući predsednika, premijera i predsednika skupštine.

Sadr je u obraćanju demonstrantima rekao da ne izazivaju nerede, ali irački mediji prenose da masa u parlamentu "uništava nameštaj i električnu opremu.

Najmanje 17 mrtvih u bombaškom napadu

Najmanje 17 ljudi je poginulo, dok je skoro 40 povređeno, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv, dok je vozio automobil u blizini grupe šiitskih hodočasnika u predgrađu Bagdada.

Prema tvrdnjama pripadnika policije, koji su obavljali uviđaj, meta napada bili su hodočanici koji su ulazili u svetilište Kadimija, ali neki drugi zvaničnici veruju da je bombaš želeo da izvede napad na obližnjoj pijaci. Još se ne zna koja verzija je tačna, baš kao ni počinioci, jer još niko nije preuzeo odgovornost. Međutim, za slične napade u prošlosti, odgovornost je obično preuzima Islamska država.

Svake godine, to svetilište odaje poštu Musi al-Kadimu, sedmom od 12 imama koji se slave u šiitskom islamu. Poslednjih godina, zbog tog događaja u Bagdad dolaze hiljade hodočasnika, a prošle godine je u terorističkim napadima za vreme hodočašća stradalo 13 osoba.

U poslednjih mesec dana, u bombaškim napadima u Bagdadu ubijeno je više od 40 civila.

XS
SM
MD
LG