Linkovi

Napeto u Bagdadu, novi protesti u petak


Šiitski sveštenik Moktada al-Sadr

U Bagdadu je danas bila mirna, ali i napeta sitacija, nakon što su demonstranti koji su u subotu upali u Međunarodnu zonu uglavnom slavili šiitski verski praznik.

Međutim, lider protesta Moktada al-Sadr najavio je da će u petak da se vrati u to područje da bi izvršio pritisak na vladu da izvrši izmene ili da sazove vanredne izbore.

Većina poslanika je tokom vikenda napustila taj deo iračke prestonice, kada su Sadrove pristalice upale u parlament, zahtevajući novu vladu. Još nije poznato da li i kada nameravaju da se vrate.

Sadr, moćni šiitski sveštenik poznat po tome što se suprostavljao američkim snagama u Iraku, ima snažnu podršku u zemlji i koristi veliko nezadovoljstvo javnosti zbog korupcije, političkog nepotizma i neefikasnosti.

Tokom protesta je prvi put ozbiljno probijen bezbednosni kordon Međunarodne zone, ali bez žrtava, što ukazuje na to da su bezbednosne snage podržavale demonstrante, ili im je naređeno da ne reaguju. Verovatno je da su oba razloga tačna, navela je Sufan grupa, organizacija koja analizira bezbednost.

Bombaški napad u Bagdadu

Najmanje trinaest šiitskih vernika poginulo je u eksploziji automobila bombe u Bagdadu, dok su učestvovali u tradicionalnom hodočašću ka grobu uglednog verskog poglavara iz 8. veka. Ranjeno je najmanje 28 ljudi, medju kojima ima žena i dece.

Detonacija eksploziva u automobilu dogodila se u jugozapadnoj četvrti Sajdija, dok su šiitski muslimani putovali ka hranu Imama Muse al-Kadima u severnom Bagdadu. Nijedna organizacija nije još preuzela odgovornost ali je u prošlosti iza takvih napada stajala Islamska država, koja je u subotu izvršila sličan napad na periferiji Bagdada u kojem je stradalo 23 vernika.

Glavna ceremonija u hramu održava se u utorak a snage bezbednosti blokirale su glavne saobraćajnice u Bagdadu u očekivanju novih napada.

XS
SM
MD
LG