Linkovi

Đukanović: Crna Gora u prestižnom društvu


Prvom učešću Crne Gore na Samitu NATO-a, u svojstvu pozvane države, vašingtonski analitičari koji prate skup Varšavi karakterišu kao istorijski. U eksluzivnom razgovoru za Glas Amerike, premijer Crne Gore Milo Đukanović kaže da je učešće na Samitu veliko priznanje posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora prije samo deceniju obnovila državnu nezavisnost.

“Tek je 10 godina od obnove nezavisnosti, a Crna Gora je faktički članica NATO. Velika je satisfakcija za jednu zemlju kada za samo 10 godina pređe put zahtjevnih reformi i ispuni očekivanja saveznika iz NATO alijasne da budemo dio tog prestižnog društva. Ovo je veliko proiznanje i veliki podsticaj da nastavimo putem kvalitetnog pregovaračkog procesa sa EU kako bi u biskoj budućnosti ostvarili članstvo u i toj organizaciji”.

Crnogorski premijer takođe kaže da je moguće da se, zbog inicijative američkog predsjednika Obame koji je već tražio da Senat prihvati protokol o članstvu Crne Gore, proces ratifikacije i kod ostalih članica Saveza mogao ubrzati i završiti prije predviđenog roka.

Đukanović: Crna Gora u prestižnom društvu
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:10 0:00

Crnogorski premijer rekao je za Glas Amerike i kako lično “preferira da odluku o članstvu u NATO potvrdi parlament, nakon oktobarskih izbora koji će, kako kaže biti svojevrsan referendum i o pitanju NATO članstva”.

“Indikativno je da na referendumu insistiraju oni koji su protiv crnogorske nezavisnosti I koji su protiv pura crnogorskog puta evropske i evroatlanske integracije, ali to nije nešto što me zabrinjava i što može destabilizovati Crnu Goru, niti ugroziti tempo njenog daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja".

Govoreći o krizi u odnosima sa Rusijom, premijer Crne Gore ističe kako je trenutni odnos Moskve prema Crnoj Gori refleksija odnosa medju ključnim igračima na globalnoj sceni.

“Došlo je do zaosstravanja odnosa NATO-a I Rusije, EU i Rusije, a tako nije bilo od vajkada.Do prije samo koju godinu imali smo harmoničnu saradnju u okvru Savjeta NATO-Rusija, ali sada je stanje kakvo jeste i to je dovelo to oštrijeg suprostavljanja Rusije politici proširenja NATO. Ono što je lose za Crnu Goru jeste da se to u ovom slučaju odnosi samo na Crnu Goru, jer je u prethodnim proširenjima uvijek bilo više zemalja koje su istovremeno prolazile kroz vrata NATO. Ali tako je kako je. Mi pokušavamo da svojim odnosom ne dolivamo ulje na vratu, čuvamo mogućnost za normalizaciju odnosa, ali istovremeno beskompromisno slijedimo svoj cilj. A naš cilj je da Crnu Goru uvedemo u NATO i u EU, vjerujući da ćemo na taj način učtvrstiti našu stabilnost, da ćemo doprinijeti regionalnoj stabilnosti i da ćemo sa te platforme poboljšane stabilnosti brže nadoknađivati ono što je zaostajanje u ekonomskom i demokratskom razvoju. Takođe vjerujem da će morati da dođe do otopljavanja odnosa EU i NATO sa jedne strane, I Rusije sa druge strane, te da će i ta okolnost djelovati blagotvorno na obnovu saradnje Crne Gore i Rusije”, kaže Đukanović.

XS
SM
MD
LG