Linkovi

Zajednička deklaracija NATO i EU


Zajednička fotografija učesnika samita NATO u Varšavi, 8. jul 2016.
Zajednička fotografija učesnika samita NATO u Varšavi, 8. jul 2016.

Početak samita NATO-a obeležilo je i potpisivanje zajedničke deklaracije alijanse i EU kojom se lideri dve organizacije obavezuju na još snažniju saradnju na svim bezbjednosnim poljima, odgovorajući na izazove sa kojima se susreću evropske i članice Alijanse.

Jačanje saradnje Unije i vojnog saveza na svim poljima dolazi kao očekivana reakcija na izazove kakvi se ne pamte - od istoka do juga, terorizma, sajber napada, migracijske drame...

"Ova istorijska odluka će nam omogućiti da još bliže saradjujemo. Naša bezbjednost je povezana i suočavamo se brojnim, ozbiljnim izazovima. Odvojeno, ni NATO ni EU ne mogu na njih u potpunosti da odgovore. Ali zajedno, mi smo jedan tim koji ima načina i mehanizme da zaštiti svoje gradjane i osnaži stabilnost našeg susjedstva“ poručio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker rekao je da današnja deklaracija šalje jasnu poruku - snažnija EU znači snažniji NATO, a snažniji NATO znači snažniju EU:

„Nadopunjujemo se a danas smo odlučili da učinimo više - da iskoristimo sve što nam je na raspolaganju," poručio je Junker.

Dvije organizacije, često u takmičenju jedna sa drugom, ipak imaju i rezultate uspješne saradnje, prema rečima Stoltenberga:

"Imamo zajednički stav o Rusiji, EU je uspostavila sankcije, NATO je osnažio zajedničku odbranu, u razmjerama nezabilježenim od hladnog rata. Zajednički se suprotstavljamo krijumčarenju ljudima u Egejskom moru, i tu vidimo rezultat. Broj prelazaka je sa hiljada dnevno spao gotovo na nulu."

"U ovoj novoj realnosti, naši gradjani traže više bezbjednosti i nije važno da li pripadaju EU, NATO ili i alijansi i EU. Naša odogovrnost je da im to i omogućimo," poručio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Trebalo bi to postići punom razmjenim obavještajnih podataka agencija dvije organizacije, analiza, saradnja odgovarajućih istraživačkih i industrijskih kapaciteta Evrope i preko Atlantika, kao i provodjenje zajedničkih vježbi u odgovoru na hibridne napade, a prve zajedničke vježbe se planiraju već naredne godine.

XS
SM
MD
LG