Linkovi

Samit u Varšavi: 29. stolica za Crnu Goru


Jens Stoltenberg i Andrzej Duda na press konferencji u Varšavi
Jens Stoltenberg i Andrzej Duda na press konferencji u Varšavi

Samitu, prvom kome je domaćin Poljska i prvom kojim predsjedava Jens Stoltenberg, prisustvuje više od 2.500 delgata iz 58 oficijelnih delegacija.

Dan uoči početka samita, domaćin – predsjednik Poljske i predsjedavajući - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarali su sa novinarima o izazovima koji stoje pred Savezom – o strateškim pitanjima odbrane, jačanju bezbjednosti Alijanse i stabilnosti izvan NATO teritorija.

“U petak i u subotu napravićemo nove značajne korake u modernizaciji Sistema odvraćanja I kolektivne odbrane da bi projektovali stabilnost i izvan naših granica. To će uključliti pojačano vojno prisustvo u Poljskoj, Estoniji, Letoniji I Litvaniji. Naše prisustvo biće multinacionalno I predstavljaće jasnu poruku da napad na jednu saveznicu znači napad na cijelu Alijansu”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije sa poljskim predsjedikom Andržejom Dudom.

Samitu, prvom kome je domaćin Poljska i prvom kojim predsjedava Jens Stoltenberg, prisustvuje više od 2.500 delgata iz 58 oficijelnih delegacija. Za stolom, pored 28 članica NATO, stolicu će kao pozvana država imati i Crna Gora, čija je ratifikacija punopravnog članstva u Alijansi u toku, napomenuo je domaćin samite, poljski predsjednik Duda.

Rusija, o kojoj će na ovom samitu biti dosta riječi, javno se protivi širenju Alijanse, a ruska Duma je nedavno uputila apel članicama da ne ratifikuju protokol o pristupanju Crne Gore. Bivši direktor Informativnog Centra NATO u Moskvi Robert Pšel kaže za Glas Amerike da je članstvo Crne Gore rezultat višegodišnjeg procesa tokom koga je Crna Gora ostvarila veliki napredak, koji je pozivnicom i ratifikacijom koja je u toku priznalo svih 28 članica Alijanse.

Pšel: Rusija ne odlučuje

“Razlika izmedju parlamenata članica NATO i ruske Dume je u tome što Duma ne predstavlja članicu Alijanse te stoga ne može odlučivati o tome ko će biti član NATO. Da se Rusija pitala, ja kao Poljak, nikada ne bih mogao da predstavljam NATO. Mi to vidimo kao neprijateljsku retoriku i kampanju kojoj je NATO popularna meta. Mi bismo željeli da Rusija, ako želi respekt, I sama respektuje odluke koje donose drugi”, kaže Pšel.

Ruski vojni ekspert Aleksandar Golc u ruskom protivljenju članstvu NATO vidi spoljnopolitički promašaj, jer Rusija nije uspjela da ovdvrati Podgoricu od NATO ambicija.

“Crna Gora je vjekovima bila jedan od najbližih saveznika Rusije. Danas ljudi često govore o uspjesima ruske spoljne politke, ali ja pitam – ako jedan od najbliskijih saveznika prisutpa NATO-u, da li je to uspjeh ruske spoljne politke ili je po srijedi nešto drugo”.

O Crnoj Gori i njenim evroatlanskim aspiracijama i dometima biće takodje riječi i na ekspertskim panelima koji će diskutovati politiku otvorenih vrata i pitanja eventualnog daljeg širenja alijanse u ruskom komšiluku.

XS
SM
MD
LG