Linkovi

Merkel posle susreta sa Putinom: Berlin domaćin pregovora o Libiji


Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin rukuju se na konferenciji za novinare u Berlinu, 11. januar 2020. ( Foto: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS)
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin rukuju se na konferenciji za novinare u Berlinu, 11. januar 2020. ( Foto: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS)

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu da će mirovni pregovori o Libiji biti održani u Berlinu, dok su Turska i Rusija pozvale zaraćene strane u toj zemlji da proglase prekid vatre.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi rekla da se "nada da će zajednički napori Rusije i Turske dovesti do uspeha, a mi ćemo uskoro poslati pozivnice za konferenciju u Berlinu".

Merkel je naglasila da će Ujedinjene nacije voditi pregovore, ako se sastanak održi u Berlinu, a da će libijske sukobljene strane morati da igraju jednu od glavnih uloga u pronalaženju rešenja.

"Cilj je da se Libiji da šansa da postane suverena i mirna zemlja", poručila je nemačka kancelarka.

Putin je podržao proces i ocenio da je neophodno da se okonča sukob u Libiji.

Turska i Rusija su ranije ove nedelje pozvale na prekid vatre u Libiji u nedelju. Ankara podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Fajeza al Seradža i najavila je da će poslati vojne savetnike i moguće trupe u Libiju, dok su ruski vojni plaćenici raspoređeni uz Libijsku nacionalnu armiju generala Kalifa Haftara.

Na pitanje da li je upoznat sa prisustvom ruskih plaćenika u Libiji, ruski predsednik je odgovorio: "Ako tamo ima ruskih državljana, oni ne zastupaju interese države i ona ih ne plaća".

Nemačka kancelarka je u Moskvi ponovo uputila poziv da se poštuje iranski nuklearni sporazum, uprkos odluci Teherana da nastavi obogaćivanje uranijuma i odluke SAD da Iranu uvedu ekonomske sankcije.

“Saglasili smo se da bi trebalo da uradimo sve da sačuvamo dogovor. Nemačka je uverena da Iran ne bi trebalo da razvije nuklearno oružje", rekla je Merkel.

XS
SM
MD
LG