Linkovi

Merkel: Dokle da ponavljamo da nema promena granica na Balkanu


Nemačka premijerka Angela Merkel tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem, u Berlinu, Nemačka, 13. avgusta 2018.
Nemačka premijerka Angela Merkel tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem, u Berlinu, Nemačka, 13. avgusta 2018.

Na Balkanu neće biti promene granica, a to "izgleda svaki put mora da se ponavlja", poručila je u Berlinu kancelarka Nemačke Angela Merkel, posle sastanka sa predstavnikom Bosne i Hercegovine.

Prva žena najmoćnije države Evropske unije poručila je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Denisom Zvizdićem, predstavajućim Saveta ministara BiH, da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje imaju perspektivu članstva u EU, naglašavajući značaj saradnje među zemljama tog regiona, prenosi regionalna televizija N1.

"Ukupno gledajući, saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo lidere zemalja regiona da što bliže saradjuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, uradićemo sve da pomognemo BiH u rešavanju tog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata", kazala je ona.

Podsećamo, pitanje promene granica sve češće se pominje u kontekstu rešavanja statusa Kosova i odnosa Beograda i Prištine, a brojni eksperti i organizacije upozoravaju da bi promena granica po etničkom principu mogla da izazove pogubne efekte na druge zemlje regiona i sveta, pri čemu se među prvima pominje Bosna i Hercegovina.

Evroatlantske integracije nemaju alternativu

Merkelova je dodala da bi znatan ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih iz zemlje i da Nemačka tu ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH. Pozvala je na kompromis u vezi sa izbornim i krivičnim zakonom, ya koji je rekla da predstavlja pravnu prazninu.

"Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma", dodala je Merkel.

Zvizdić je rekao da su najznačajniji prioriteti BiH integracije u EU i NATO, te da taj put nema alternativu.

On je dodao da se BiH zalaže za proces pomirenja u regionu, ali da on mora da bude zasnovan "na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Naveo je da pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) predstavlja "važnu poruku za jačanje bezbednosti u BiH i celom regionu", da su svi ekonomski parametri BiH "u stalnom porastu" i da je potrebno sprovesti "brojne reforme" u cilju poboljšanja socijalne stabilnosti.***

XS
SM
MD
LG