Linkovi

Američki regulatori predložili zabranu mentol cigareta


ARHIVA - Paklice mentol cigareta Kool na polici sa drugim proizvodima u prodavnici Teds Market u San Francisku.
ARHIVA - Paklice mentol cigareta Kool na polici sa drugim proizvodima u prodavnici Teds Market u San Francisku.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) predložila je zabranu mentol cigareta i cigara sa ukusima. To je pobeda na koju su dugo čekale grupe za borbu protiv pušenja i aktivisti za građanska prava, i mogla bi da odnese značajan deo zarade duvanskim kompanijama.

Primena predložene zabrane mogla bi da traje godinama, a zdravstveni regulatori verovatno će ući u duge sudske bitke sa industrijom dubokog džepa, koja se više puta borila da blokira regulativu prodaje duvana.

Grupe za borbu protiv pušenja decenijama tvrde da cigarete sa ukusom mentola nanose nesrazmerno veliku štetu crnačkim zajednicama, a često privlače mlade da počnu da puše.

Predsednik kampanje "Deca bez duvana", Metju Majers, izjavio je da bi predlog FDA mogao da bude "najsnažnija akcija" koju su Sjedinjene Države "ikad preduzele da smanje broj dece koja počinju da puše."

Posle saopštenja FDA, vrednost deonica nekoliko velikih duvanskih kompanija (Altria, Britiš-Ameriken Tobako i Imperijal Brends) opala je za jedan procenat.

Altria i Rejnolds Amerika, ogranak korporacije BAT, saopštili su da će razmotriti predlog dok je američki ogranak kompanije Imperijal - ITG Brends - saopštio da je odluka razočaravajuća ali da nije neočekivana.

"Naš zajednički cilj je da odrasle pušače preusmerimo ka potencijalno manje štetnim alternativama, ali prohibicija ne funkcioniše", saopštio je portparol kompanije Altria, koja proizvodi i cigarete Marlboro.

"Kriminalizacija mentol cigareta dovešće do ozbiljnih posledica."

Mentol cigarete su već zabranjene u mnogim američkim državama među kojima su Kalifornija i Masačusets, a broj pušača u zemlji opada već niz godina. Međutim cigarete sa mentolom one i dalje čine trećinu ukupne prodaje cigareta.

29. april bio je rok za FDA da reaguje, na osnovu sudske odluke, a od agencije se zahtevalo da odgovori na građansku peticiju iz 2013, kojom je tražena zabrana mentol cigareta.

Prošle nedelje, Vol Strit Džurnal objavio je da Bajdenova administracija razmatra ograničavanje nivoa nikotina u cigaretama. Dženet Vudkok, vršilac dužnosti komesarke FDA, u razgovoru sa novinarima je rekla da se predlog o smanjenju sadržaja nikotina u cigaretama i dalje razmatra.

XS
SM
MD
LG