Linkovi

Njujork zabranio aromatizovane elektronske cigarete


Arhiva - Guverner Njujorka, Endrju Kumo, na arhivskoj fotografiji iz januara 2019.
Arhiva - Guverner Njujorka, Endrju Kumo, na arhivskoj fotografiji iz januara 2019.

Njujork je postao prva država koja je zabranila upotrebu aromatizovanih elektronskih cigareta, nakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti povezanim sa udisanjem pare iz njih, koje su zabeležene u SAD.

Služba za javno zdravlje u Njujorku odobrila je zabranu u utorak, nakon snažne preporuke guverenera Endrjua Kumoa.

"Neporecivo je da kompanije namerno koriste ukuse poput žvakaće gume, Kapetana Kranča i šećerne vate kako bi pridobili mlade ljude da se zakače za elektrnske cigarete", rekao je Kumo. "To je kriza javnog zdravlja i danas joj je kraj".

Zabrana u Njujorku odmah stupa na snagu. Smeju se prodavati samo ukusi duvana i mentola. Mičigen je takođe odobrio zabranu ukusa, ali još uvek nije stupila na snagu. Druge države takođe razmatraju zabranu.

Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju aktivirali su hitne mere kako bi se pozabavili nedavnom eksplozijom bolesti pluća, za koje se okrivljuju elentronske cigarete.

Širom zemlje ima gotovo 400 potvrđenih i sumnjivih slučajeva, uključujući najmanje šest smrtnih slučajeva.

Eksperti za zdravstvo nisu bili u mogućnosti da utvrde tačan uzrok, uključujući tačan brend ili sastojak u elektronskim cigaretama, alli neki su sumnjali na korišćenje THC-a, komponente iz marihuane, u elektronskim cigaretama. Ipak, zatražili su od svih korisnika elektronskih cigareta da prestanu sa njihovom upotrebom.

Elektronske cigarete prodaju se kao bezbednija opcija od običnih duvanskih cigareta. Federalni regulatori upozorili su najvećeg proizvođača elektronskih cigareta, JUUL-a, da ne upotrebljava takve tvrdnje, pošto one još nisu dokazane.

XS
SM
MD
LG