Linkovi

Mediji: Vlada pokreće istragu Gugla


Izvršni direktor Gugla, Sundar Pičai i potpredsendik za Centralnu Evropu Filip Džastus na otvaranju nove kancelarije u Berlinu, 22. januara 2019.
Izvršni direktor Gugla, Sundar Pičai i potpredsendik za Centralnu Evropu Filip Džastus na otvaranju nove kancelarije u Berlinu, 22. januara 2019.

Američki Sekretarijat za pravosuđe priprema istragu rada kompanije Gugl kako bi se ustanovilo da li je tehnološki gigant prekršio antimonopolski zakon, prenose američki mediji pozivajući se na dva izvora.

Predstavnici Odseka za suzbijanje monopola u Sekretarijatu za pravosuđe i Federalna trgovinska komisija (FTC) , koje obe sprovode antimonopolske zakone, nedavno su se sastali da bi Sekretarijatu dali jurisdikciju nad Guglom, navode izvori koji su želeli da ostanu anonimni.

Potencijalna istraga je najnoviji potez protiv Gugla od strane administracije predsednika Donalda Trampa, koji optužuje kompanije za društvene medije i Gugl da guše konzervativne glasove na svojim platformama.

Prema jednom izvoru, potencijalna istraga, o kojoj je prvi izveštavao Vol Strit Džurnal, usredsređena je na optužbe da Gugl u pretragama daje prednost svojim sopstvenim kompanijama.

Portparol Sekretarijata za pravosuđe nije potvrdio niti demantovao da se razmišlja o otvaranju istrage. Gugl je odbio da komentariše.

Istraga Federalne trgovinske komisije

Početekom 2013, Federalna trgovinska komisija (FTC) je zatvorila dugu istragu Gugla, koji je dobio samo simboličnu opomenu. Pristao je da okonča praksu prikupljanja podataka i ocena svojih proizvoda sa rivalskih sajtova, kao i da dozvoli oglašivačima da izvoze podatke kako bi nezavisno procenili efikasnost svojih oglasa.

Guglov pretraživač, YouTube, Gugl mape i druge kompanije, koje su za korisnike uglavnom besplatni ali se finansiraju kroz reklame, pretvorili su Gugl od startapa u jednu od najbogatijih kompanija na svetu za samo 20 godina. Gugl je, usput, stekao i neprijatelje, kako u tehnološkom svetu, koji se žali vlastima na dominaciju Gugla na tržištu, tako i u Vašingtonu, gde ga neki članovi Kongresa optužuju za različite probleme - od navodne političke pristrasnosti do planova za Kinu.

Neki pozdravljaju vest

Izvršni direktor i ko-osnivač kompanije za savete turistima - TripAdvisor - Stiven Kofer je pozdravio vest da bi Gugl mogao da se suoči sa anti-monopolskom istragom.

“TripAdvisor je zabrinut zbog prakse Gugla u SAD, EU i širom sveta", saopštio je Kofer. "Zarad potrošača i konkurencije na internetu, pozdravljamo što su se američki regulatori ponovo zainteresovali za anti-konkurentno ponašanje Gugla.

Demokratska predsednička kandidatkinja Elizabet Voren zalagala se za akciju da se Gugl razbije na manje kompanije, što predlaže i za ostale tehnološke gigante. Senatorka Kamala Haris, koja se takođe kandiduje za predsednicu, slaže se sa tim predlogom.

Gugl je suočen sa brojnim istragama a EU ga je, pre dve godine, kaznila sa 2.4 milijarde evra zato što je na neodgovarajući način u Evropi promovisao svoje usluge u poređenju cena.

XS
SM
MD
LG