Linkovi

EU kaznila Gugl pet milijardi dolara zbog monopola


Komesarka Evropske unije za konkurentnost Margrete Vestager na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)

Evropsko antimonopolsko regulatorno telo kaznilo je kompaniju Gugl rekordnom kaznom od 5 milijardi dolara zbog nezakonite zloupotrebe dominantne pozicije svog mobilnog operativnog sistema Android na tržištu.

U izveštaju Evropskog antimonopolskog regulatornog tela navodi se da je Gugl, čiji operativni sistem Android poseduje više od 80 odsto pametnih telefona na celokupnom svetskom tržištu, zloupotrebio dominantnu poziciju radi promocije sopstvenih aplikacija i servisa, pre svega pretraživača.

Za matičnu Guglovu kompaniju “Alfabet” kazna predstavlja samo nešto više od dvonedeljnog prihoda, ali stručnjaci navode da bi ovaj potez mogao da doprinese eskalaciji trgovinskog rata između EU i SAD, koji se polako “zakuvava”.

Komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager odbacila je tvrdnje da je na odluku uticao antiamerički stav

Regulatorno telo dalo je kompaniji Gugl rok od 90 dana da prestane za nezakonitom praksom ili da se, kako se navodi u izveštaju, suoči sa dodatnim kaznama.

Gugl je najavio da će se žaliti na odluku, navodeći da je “Android dao svima veći izbor, a da je živi ekosistem, uz ubrzane inovacije i niže cene jasan pokazatelj snažne konkurencije”.

Ovo je druga po redu kazna EU u poslednjih godinu dana, pošto je u junu 2017. godine tehnološki gigant kažnjen sa 2,7 milijardi dolara zbog favorizovanja sopstvenih prodajnih servisa na svom pretraživaču.

Organizacija za lobiranje “Fairsearch” uložila je žalbu na aktivnosti kompanije Gugl, posle čega je EU pokrenula istragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG