Linkovi

Radnici Gugla protestuju zbog zataškavanja seksualnog uznemiravanja


Gugl logo (ilustracija)
Gugl logo (ilustracija)

Stotine zaposlenih u Guglu u Aziji izašlo je sa posla u sklopu globalnog protesta zbog odnosa te kompanije prema slučajevima seksualnog uznemiravanja i atmosferi na radnom mestu. Među demonstrantima su veći deo činile žene.

Protesti su najnoviji pokazatelj nezadovoljstva zaposlenih, a pojačani su nakon što je Njujork Tajms objavio da je Gugl davao milione dolara za otpremnine muškarcima – direktorima kompanija koji su bili optuženi za seksualno uznemiravanje, bez da je objavio šta su radili.

Tajms navodi da je Gugl platio 90 miliona dolara 2014. tadašnjem potpredsedniku Endiju Rubinu pošto je optužen za seksualno uznemiravanje. Rubin je negirao optužbe.

Izveštaj Njujork Tajmsa pojavio se pošto se zapsosleni već dugo bore za poboljšanje položaja žena o manjina.

Organizatori protesta zahtevali su od kompanije Alfabet Inc, koja obuhvata Gugl i druge kompanije, da u bord direktora imenuje i predstavnika radnika, kao i da raspravlja o jednakosti plata. Zaposleni takođe traže da se prijave za seksualno uznemiravanje tretiraju jednako.

Direktor Gugla Sundar Pičaj je rekao da su zaposleni “izneli konstruktivne ideje” koje će kompanija "sprovesti u delo".

Protesti za sada nisu uticali na vrednost deonica kompanije Alfabet Inc, ali zaposleni tvrde da bi moglo da bude poteškoća sa regrutovanjem ako se njihovi problemi blagovremeno ne budu rešeni.​

XS
SM
MD
LG