Linkovi

Mediji na Kosovu: Amerika traži momentalno ukidanje taksi


Sastanak kosovske vlade

Prištinski mediji prenose da su američki Savet za nacionalnu bezbednost i Stejt department zatražili od Kosova da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države, kako navode mediji, upozoravaju da odluka o uvođenju takse od 100 odsto ugrožava dijalog, ali i prijateljstvo sa SAD. S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da bi moglo doći do ukidanja takse, kada se obezbede međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma, koji će rezultirati priznanjem Kosova od strane Srbije.

Prištinska televizija "Kljan Kosova" prenela je da su američki Savet za nacionalnu bezbednost i Stejt department zauzeli stav o uvedenim taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane kosovske Vlade i dijalogu između Kosova i Srbije. Ova televizija navodi pozivajući se na svoje izvore da se izjava američke administracije sastoji se od osam glavnih tačaka:

1. „Takse su preduzete bez konsultacija sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

2. „Izražavamo duboko razočaranje time što posle pisma predsednika Trampa predsedniku Tačiju, ne samo da nije bilo pozitivnog odgovora od strane Vlade Kosova, već je povećan obim proizvoda na koje se takse odnose“.

3. „Zahtevamo trenutnu suspenziju taksi. Ista naknada se može ponovo uspostaviti ukoliko sporazum sa Srbijom ne uspe“.

4. „Podrška SAD Kosovu nije bezuslovna. Kosovo trenutno nosi teret ugrožavanja uspeha dijaloga“.

5. „Ako takse ne budu hitno suspendovane, SAD će suspendovati pomoć u oblasti bezbednosti, to jest, podršku za KBS“.

6. „Uspeh i postizanje sporazuma ne odnosi se na ulogu gospođe Mogerini i EU. Postizanje sporazuma je strateški interes SAD, tako da je neprihvatljivo da zbog neodgovornih akcija kosovskih lidera dovodimo u pitanje ovaj strateški cilj“.

7. „Ako sporazum ne uspe zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice će snositi samo Kosovo i pojedinci odgovorni za ovaj neuspeh“.

8. „Kosovo svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama“.

Haradinaj traži međunarodne garancije

Nekoliko sati pošto su mediji objavili, kako se navodi upozorenje iz Sjedinjenih Američkih Država, oglasio se i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

On je na svom Fejsbuk nalogu napisao da bi Kosovo moglo privremeno da ukine takse, ali samo posle međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma, koji će rezultirati priznanjem Kosova od strane Srbije.

"Sve dok imamo predloge za uzaludne sastanke, bez cilja, bez jasnih rokova, bez jasno definisanog sporazuma i međunarodne garancije, da će se potpisati konačni sporazum, koji će rezultirati priznanjem, taksa ostaje na snazi. Duboko sam uveren u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, što će rezultirati priznanjem. Intenzivno radimo na konačnom ugovoru, konačnom sporazumu. Celokupan sadržaj smo izradili sa ciljem kako bismo osigurali da kad sednemo i razgovaramo sa Srbijom imamo solidan materijal, sa činjenicama i argumentima", istakao je premijer Haradinaj.

On je dodao da uvođenje takse na robu iz Srbije nije usmereno na sprečavanje i odlaganje postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, što bi rezultiralo priznanjem.

"Naprotiv, kosovska Vlada bi privremeno obustavila takse, tek kada dobije međunarodne garancije, da ćemo sesti i potpisati konačni sporazum, koji bi trebalo da rezultira međusobnim priznanjem", napisao je Haradinaj.

I prištinski dnevni list "Koha ditore" preneo je stav američke ambasade u Prištini da Sjedinjene Američke Države "ne vide nikakvu korist od kosovskog nametanja poreza od 100 odsto na robu iz Srbije i da su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah obustave uvećan porez na robu iz Srbije i BiH".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG