Linkovi

Kosovski tim: Priznanje i članstvo u UN, uslovi za sporazum


Kadri Veselji i Špend Ahmeti na konferenciji za novinare u Prištini, 14. januar 2019. godine
Kadri Veselji i Špend Ahmeti na konferenciji za novinare u Prištini, 14. januar 2019. godine

Uslov za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije je priznanje kosovske nezavisnosti od strane Beograda i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, poručili su posle sastanka kordinacionog tima za dijalog predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i kopredsedavajući prištinskog tima za dijalog Špend Ahmeti. Sastanku nije prisustvoao predsednik Kosova Hašim Tači, kao ni predstavnici dve najveće opozicione partije Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji smatra da konačnim sporazumom između Kosova i Srbije neće biti ugrožena teritorija Kosova, da će Kosovo dobiti priznanje od strane Srbije i da će postati deo Ujedinjenih nacija.

“Hoću da budem jasan. Postoji samo jedno rešenje, a to je nezavisno i suvereno Kosovo, bez teriorijalnog ugrožavanja, priznavanje od strane Srbije i stolica u Ujedinjenim Nacijama", rekao je Veselji.

Veselji je pozvao opoziciju da učestvuje u dijalogu i dodao da je odluka o konačnom sporazumu između Prištine i Beograda na građanima.

“Svaka odluka će biti donesena dvotrećinskom većinom. Takođe je i opcija referendum, na kojem će se izjasniti naši građani”, kazao je Veselji.

Kopredsedavajući kosovskog tima za dijalog Špend Ahmeti rekao je da se dijalog mora okončati uzajamnim priznanjem između Kosova i Srbije i da u suprotnom bilo kakav drugi sporazum neće važiti.

“Posle sastanka u Briselu 8. januara imamo nekoliko stvari koje su mnogo jasnije. Kao prvo, jasno je da za nas nema tehničkog dijaloga gde se razgovara o jednoj temi, a posle toga se gleda da li se može ostvariti ili ne. Takođe je veoma jasno da ovaj dialog vodi ka uzajamnom priznavanju, jer ako ne bude uzajamnog priznanja i nema učlanjenja Kosova u Ujedinjene nacije, ni jedna od tačaka neće važiti”, rekao je Ahmeti.

Sastanak koordinacionog tima Kosova za dijalog s Beogradom, u Prištini, 14. januara 2019. godine
Sastanak koordinacionog tima Kosova za dijalog s Beogradom, u Prištini, 14. januara 2019. godine

Koordinacionom sastanku tima za dijalog prisustvovao je i premijer Ramuš Haradinaj. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Demokratskog saveta Kosova i pokreta Samoopredeljenje, kao ni predsednik Kosova Hašim Tači.

Tači je međutim posle sastanka na svom Fejsbuk profilu napisao “da se Kosovo bori da izgradi neophodno jedinstvo u vezi sa pitanjima od nacionalnog interesa”, istakavši da “niko ne treba da okleva da preuzme odgovornost u završnoj fazi dijaloga, za koji se očekuje da će se završiti mirovnim i sveobuhvatnim sporazumom, koji će Kosovu obezbediti priznanje Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, NATO-u i Evropskoj Uniji”.

XS
SM
MD
LG