Linkovi

Haradinaj: Ukinućemo carine kad Srbija prizna Kosovo


Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar trgovine Kosova Endrit Šalja
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar trgovine Kosova Endrit Šalja

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je da će Vlada Kosova ukinuti takse na uvoz robe iz Srbije, onog momenta kada Srbija prizna Kosovo. On nije želeo da komentariše izjavu Hašima Tačija da je Kosovo spremno da da povuče odluku o taksama ukoliko postoji jasan put za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Nakon razgovora sa ministrom trgovine i industrije u Vladi Kosova Endritom Šaljom o ciljevima ovog ministarstva za 2019. godinu, premijer Kosova Ramuš Haradnaj rekao je da stav Vlade o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaje nepromenjen.

,,Takse su odluka Vlade i ta odluka je legitimna. Vlada se izjasnila koji su razlozi. Obavestili smo i vlade ostalih zemalja i partnera - zato što je ugrožena nacionalna bezbednost Kosova, zato što je sprečena slobodna trgovina netarifnim barijerama i zato što je Kosovo ometano na spoljnom planu. Ako Srbija prizna Kosovo mi smo zainteresovani da već danas povučemo takse’’

Haradinaj nije želeo da komentariše izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija za Vašington post „da je Kosovo spremno da povuče odluku o taksama ukoliko postoji jasan put za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom“, rekavši da je institucija predsednika jedno, a da Vlada ima svoje ustavne odgovornosti i obaveze.

„Mi volimo mnogo predsednika. To je predsednik naše zemlje, ali Vlada je uradila svoj posao i ispunila svoje obaveze“, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da je razgovarao i sa kosovskim privrednicima o robi koju su oni platili, a koja im zbog uvođenja takse od 100 odsto nije dopremljena iz Srbije.

„Doneli smo odluku za robu koja se nalazi na Kosovu, a koja nije carinjena, da oslobodimo tu robu od takse, ako je vec bila na Kosovu kad je donesena odluka o taksama. Ta roba ne podleže taksama. Takođe smo pozvali preduzetnike, danas sam razgovarao i sa kosovskim mlinarima, jer ne mogu da se tolerišu cene ako neko koristi ovu situaaciju samo da bi povećao cenu, onda ćemo mi reagovati“, rekao je premijer Kosova.

Taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine Vlada Kosova uvela je 21. novembra prošle godine u cilju, kako je tada navedeno, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Ova odluka naišla je na oštro protivljenje mnogih međunarodnih zvaničnika, a zbog toga je došlo i do prekida dijaloga između Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG