Linkovi

I dalje nepoznato zašto je napadač iz Atlante ubio osam osoba


Robert Aron Long optužen je za osam ubistava
Robert Aron Long optužen je za osam ubistava

Robert Aron Long iz Vudstoka u Džordžiji optužen je za ubistvo osam i ranjavanje jedne osobe u Atlanti, i trebalo bi u četvrtak da bude izveden pred sud. On je nekoliko salona za masažu ubio šest žena azijskog porekla, muškarca i ženu belce i ranio jednu osobu.

Nedugo posle napada je uhapšen na autoputu, u blizini Atlante.

Policija i dalje ne zna zbog čega je 21-godišnji Long ubio sedam žena i jednog muškarca. Prilikom hapšenja policiji je rekao da napad nije rasno motivisan, već da ima problem sa "zavisnošću od seksa".

Ipak, budući da su većina žrtava Azijatkinje, ovaj zločin podstakao je strahovanja u Azijsko-američkoj populaciji koja je već meta napada otkako je koronavirus došao iz Kine.

Deluje da su ubistva motivisana rodnim nasiljem, mizoginiom i ksenofobijom, rekla je Bi Ngujen, predstavnica u državnoj skupštini Džordžije.

Šef policije okruga Čiroki, Džej Bejker, kazao je da je Long salone za masažu video kao "potencijalno iskušenje koje je želeo da eliminiše, zbog nečega što je smatrao zavisnošću od seksa"

Zvaničnici međutim nisu znali da kažu da li je Long bio mušterija salona za masažu u kojima je ubio žene, ali su nagovestili da se spremao da ide na Floridu i počini još ubistava.

Jedan policajac je rekao za CNN da ga je porodica navodno izbacila iz kuće zbog zavisnosti od seksa jer je "satima gledao pornografske sadržaje".

Predsednik Džo Bajden nije hteo da se izjašnjava o zločinu pre nego što dobije više infomracija.

"Ne želim da u ovom momentu nagađam koji je motiv ubice. Čekam odgovore iz Sekretarijata za pravosuđe i FBI", rekao je Bajden.

Za sada nisu sve žrtve identifikovane.

Gradonačelnica Atlante Kiša Lens Botoms navela je da je "zločin protiv bilo koje nacionalne zajednice - zločin protiv svih".

Guverner Džordžije, republikanac Brajan Kemp na Tviteru je napisao da "nema mesta ovako užasnim zločinima u Džordžiji".

Potpredsednica SAD Kamala Haris ocenila je da ovo masovno ubistvo ukazuje na veći problem nasilja koje se "ne sme tolerisati". Bivši predsednik Barak Obama ponovio je da je potrebno doneti "zdravorazumske" zakone o posedovanju oružja.

Ovaj napad je šesto masovno ubistvo u SAD ove godine.

XS
SM
MD
LG