Linkovi

Bukerova nagrada Jamajčaninu Marlonu Džejmsu


Marlon Džejms, dobitnik ovogodišnje Bukerove nagrade za književnost.
Marlon Džejms, dobitnik ovogodišnje Bukerove nagrade za književnost.

Marlon Džejms postao je prvi Jamajčanin – dobitnik prestižne Bukerove nagrade za književnost za roman „Kratka istorija sedam ubistava“ zasnovan na pokušaju ubistva rege zvezde Boba Marlija.

Majkl Vud, predsednik žirija, izjavio je da je pet članova žirija odluku donelo jednoglasno, a da je izabrani roman „najuzbudljivija knjiga na spisku nominovanih“.

Nagradu, čija novčana vrednost iznosi 77.000 dolara Džejmsu je uručila Kamila, vojvotkinja od Konrvola, na ceremoniji u Londonu. 44-godišnji pisac izjavio je da je, pre više od jedne decenije, zamalo odustao od pisanja kada je njegov prvi roman (John Crow’s Devil) odbilo 70 izdavača.

„Kratka istorija sedam ubistava“ je hronika političkog naislja na Jamajci i pojave krek kokaina u SAD a centralni dogadjaj je pokušaj ubistva rege zvezde Marlija, 1976. Marli se u knjizi zove samo „Pevač“. U priči se smenjuju naratori - od gangstera, preko duhova, do dilera droge i agenata CIA-e, a Džejms koristi i različite dijalekte od američkog engleskog do jamajčanskog „patoa“.

XS
SM
MD
LG