Linkovi

MMF: O povećanju plata i penzija na jesen


O povećanju penzija i plata u javnom sektoru može da se razgovora tek na jesen, a do njihovog povećanja moglo bi da dođe tek 2018-te godine, poručio je danas šef Misije MMF za Srbiju Džems Ruf i dodao da to zavisi od ekonomskog rasta.

U odnosu na period kada je započet aranžman sa MMF-om, sadašnja situacija u Srbiji je mnogo bolja, naročito u pogledu jačanja ekonomije, ocenio je danas šef Misije MMF-a Džems Ruf i upozorio da penzije i plate u javnom sektoru treba da budu "obuzdane" kao stavka u budžetu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predstavnicima Vlade, Ruf je rekao da se nastavlja rast broja penzionera i da će se o povećanju penzija i plata u javnom sektoru razgovarati na jesen.

Došlo je do preokreta u makroekonomskim rezultatima, rekao je Ruf, navodeći da ove godine postoji rast od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, kao i da je projekcija budžetskog deficita revidirana na 1,1 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005-te godine:

"Vidimo da je došlo do fiskalne konsolidacije, koja je brža i veća nego što se prvobitno projektovalo, a to je postignuto uz brži rast nego što smo očekivali."

Kako je istakao Ruf, siva ekonomija je problem koji treba odlučnije rešavati, potrebno je unapređenje rada Poreske uprave, sistema javnih naknada i taksi i efikasniji i transparentniji pravosudni sistem. Ostaje problem državnih preduzeća, kako bi prestala da budu izvor fiskalnog rizika, istakao je Ruf i dodao da ekonomija Srbije i dalje pati od strukturnih slabosti:

"To se posebno odnosi na reformu državne uprave, na pružanje javnih servisa, kao i na program vezan za državna preduzeća. Može da se kaže da je ekonomija još uvek preopterećena velikim i neefikasnim javnim sektorom, tako da je još uvek potrebno da se ulože napori da bi u ekonomskom fokusu bio produktivniji i efikasniji privatni sektor."

Javni dug Srbije počeo je da pada od 2015. godine i sada je 68,1 odsto BDP-a, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović i izneo podatak da je za prvih šest meseci ove godine deficit u budžetu za 80 milijardi dinara manji od planiranog i da postoji budžetski suficit. Izvoz raste 13,3 odsto u prvih pet meseci, a potrebe Srbije za zaduživanjem u inostranstvu se smanjuju, rekao je Vujović:

"Planiramo jednu intenzivnu analitičku misiju u septembru, gde ćemo gledati detaljno sve rezultate i sve elemente, na osnovu kojih ćemo ući u finalnu, osmu reviziju, koja će biti održana krajem oktobra ili početkom novembra. I to će biti pravo vreme da se razmotre svi elementi, dokle smo stigli i koje probleme imamo. I šta očekujemo dalje."

Kako je objasnio Džems Ruf, novi aranžman sa MMF nije bio u fokusu razgovora, ali je Fond spreman da pomogne Srbiji, na bilo koji način. Odluka o novom aranžmanu je na Vladi i Narodnoj banci, istakao je Ruf i dodao da bi svaki novi program morao biti jasno fokusiran na privredni rast i njegovo ubrzanje.

XS
SM
MD
LG