Linkovi

Trojica Rusa i Ukrajinac optuženi za obaranje MH17


Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Leonid Harčenko, optuženi za obaranje malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini 2014. (Foto: REUTERS/Eva Plevier)
Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Leonid Harčenko, optuženi za obaranje malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini 2014. (Foto: REUTERS/Eva Plevier)

Trojica ruskih državljana i jedan Ukrajinac osumnjičeni su za obaranje putničkog aviona Malezija erlajnsa MH17 jula 2014. godine na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je poginulo ukupno 298 osoba, saopštio je holandski tim istražitelja.

Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Ukrajinac Leonid Harčenko suočiće se sa optužbama za ubistvo na suđenju zakazanom za mart 2020. u Holandiji. Za njima je raspisana međunarodna poternica.

Optuženima će se, najverovatnije, suditi u odsustvu s obzirom na to da su holandske vlasti saopštile da Rusija nije sarađivala u istrazi. Samim tim ne očekuju ni da će bilo ko od optuženih biti izručen.

“Smatramo da osumnjičeni snose značajan deo odgovornosti za pogibiju 298 nevinih civila”, izjavio je Fred Vesterbek, šef holandskog tima tužilaca.

“Oni nisu povukli okidač, ali sumnjamo da su blisko sarađivali kako bi nabavili raketni bacač, u nameri da se obori letelica”, rekao je Vesterbek.

Ferdinand Graperhaus, holandski ministar pravde, naveo je u pismu upućenom holandskom parlamentu da su preduzeti, kako se izrazio, diplomatski koraci protiv Moskve zbog toga što nije u potpunosti sarađivala, ili je prosleđivala netačne informacije.

Istražioci veruju da jedan od optuženih Igor Girkin, tvrdokorni ruski nacionalista, živi u Moskvi gde se povremeno pojavljuje u javnosti. Na svojoj internet stranici i Jutjub kanalu objavljuje komentare o ruskoj i međunarodnoj spoljnopolitičkoj sceni.

“Pobunjenici nisu oborili Boing”, rekao je Igor Girkin, jedan od optuženih u sredu agenciji Rojters - bez dodatnih pojašnjenja.

Mesto pada letelice u blizini mesta Grabovo u donjeckom regionu
Mesto pada letelice u blizini mesta Grabovo u donjeckom regionu

Ukrajinske vlasti saopštile su da će pokušati da pritvore Leonida Harčenka za koga veruju da trenutno boravi na teritoriji te zemlje.

Avion marke Boing, oznake MH17, oboren je 17. jula 2014. nad ukrajinskom teritorijom koju su kontrolisali proruski separatist. Svi putnici I članovi posade su poginuli tokom leta koji je saobraćao između Amsterdama i Kuala Lumpura.

Većina stradalih bili su holandski državljani. Zajednički istražni tim koji su formirali Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina otkrili su da je avion oboren ruskom raketom. Vladimir Putin, ruski predsednik, prošle godine je obaranje MH17 označio, kako se izrazio, strašnom tragedijom.

Odbacio je, međutim, odgovornost Moskve istakavši da postoje druga objašnjenja za obaranje letelice. Holandske i australijske vlasti tvrde da je Rusija neposredno odgovorna za obaranje aviona i pogibiju 298 ljudi.

XS
SM
MD
LG