Linkovi

UN: Obaranje aviona u Ukrajini ratni zločin?


Bdenje za žrtve srušenog malezijskog aviona u Ukrajini
Bdenje za žrtve srušenog malezijskog aviona u Ukrajini

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, izjavila je da je obaranje malezijskog avion na letu MH – 17 u istočnoj Ukrajini koju drže proruski separatisti „možda ravno ratnom zločinu“.

Gospodja Pilaj je u današnjem izveštaju ukazala da je u sukobu u Ukrajini do sada ubijeno 1129 osoba, 3442 su ranjene, dok je preko 100.000 gradjana raseljeno unutar zemlje.

Funkcioner svetske organizacije Djani Magaceni ističe:

„Mislim da je visoka komesarka takodje rekla da postoji potreba za hitnom, nezavisnom, nepristrasnom i efikasnom istragom. Mislim da to treba preduzeti kako bi se ustanovili činjenično stanje i okolnosti incidenta. Tada možemo da preduzmemo naredni korak i pozovemo na odgovornost one za koje se ispostavi da su počinioci zločina.“

U saopštenju izdatom danas, Navi Pilaj je rekla da će biti preduzeto sve kako bi svi odgovorni za teška kršenja medjunarodnog prava u ukrajinskom konfliktu bili izvedeni pred lice pravde, bez obzira ko su.

U medjuvremenu, borbe na području na kojem se srušio malezijski avion primorale su tim medjunarodnih istražitelja da već drugi dan za redom odustane od planova da poseti mesto nesreće.

Stejt department je juče objavio satelitske snimke na kojima se, kako navodi, vide dokazi da su ruske snage ispaljivale rakete i artiljerijske granate preko granice na istočnu Ukrajinu.

Ti snimci objavljeni na dokumentu od četiri stranice pokazuju, kako američki analitičari navode, višestruke raketne lansere i artilijerijsku vatru sa ruske teritorije.

Drugi snimci pokazuju kratere gde su pale rakete, u blizini lokacija u istočnoj Ukrajini gde vladine snage vode borbe sa proruskim separatistima.

Predstavnik ruskog ministarstva odbrane je danas izrazio sumnju u autentičnost tih snimaka koje je juče na Tviter postavio američki ambasador u Ukrajini Džefri Pajat.

XS
SM
MD
LG