Linkovi

Tim OEBS-a stigao na mesto pada aviona


Mesto pada malezijskog aviona na letu MH-17, u blizini mesta Hrabove u Donjeckoj oblasti
Mesto pada malezijskog aviona na letu MH-17, u blizini mesta Hrabove u Donjeckoj oblasti

Posle višednevnih pokušaja ometanih nasiljem u separatističkim područjima Ukrajine, tim međunarodnih posmatrača stigao je na mesto gde je pao malezijski avion na letu MH 17.

OEBS je saopštio da su njegovi posmatrači zajedno sa holandskim i australijskim ekspertima stigli na mesto gotovo nedelju dana posle nesreće. To znači da će tim eksperata moći da započne sakupljanje ključnih dokaza i priđe posmrtnim ostacima koji još nisu prebačeni u Holandiji radi identifikacije.

Portparol OEBS-a je u izjavi za mrežu CNN rekao da je tim uspeo da stigne do mesta nesreće posle intenzivnih pregovora. Ekipa stručnjaka je na tviteru objavila da će obaviti preliminarni uvidjaj, dok će temeljnu istragu odnosno prikupljanje dokaza i posmrtnih ostataka poginulih putnika započeti što je pre moguće prilikom kasnije posete.

Ukrajinska vojska objavila je jednodnevnu obustavu ofanzive protiv proruskih pobunjenika u blizini mesta pada aviona u oblasti Donjecka, kako bi se omogućio rad grupi međunarodnih eskperata. Prema saopštenju Kijeva privremeni prekid operacije objavljen je na zahtev generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

XS
SM
MD
LG