Linkovi

Prvi avioni sa telima žrtava stigli u Holandiju


Dva vojna aviona sa posmrtnim ostacima nekih od putnika sa leta MH17 stigla su u Holandiju, gde je danas, prvi put od 1965. godine, proglašen nacionalni dan žalosti.

Holandski i australijski avioni sleteli su u vazdušnu bazu Ajndhoven, gde su ih na pisti sačekali zvaničnici dve zemlje, koje su predvodili kralj Vilem-Aleksandar, kraljica Maksima i premijer Mark Rute, kao i stotine rođaka žrtava. Za to vreme, ožalošćeni građani polagali su cveće kod aerodroma a širom zemlje održan je minut ćutanja, nakon što su avioni sa posmrtnim ostacima sleteli u zemlju.

Posmrtni ostaci 40 poginulih putnika transportovani su na lokaciju nadomak grada Hilversuma, gde počinje proces identifikacije.

U padu aviona Malezija Erlajnza poginulo je svih 298 putnika, većinom holandskih državljana. Američki zvaničnici smatraju da su avion verovatno oborili proruski separatisti ispaljujući ruski projektil zemlja-vazduh. Oni navode da su “loše obučeni” pobunjenici verovatno greškom oborili avion.

Pre nego što su tela prebačena u Holandiju, Ukrajina je održala komemorativnu ceremoniju u Harkovu, gde je zvaničnik holandske vlade Hans Dokter obećao da će posmrtni ostaci biti identifikovani što je brže moguće.

"Danas počinje vaš put kući. Biće to dugo putovanje. Moraćemo da obavimo bolni proces identifikacije koji će trajati neko vreme. Ali holandska vlada želi da uveri članove porodica i sve zabrinute građane da želimo da se identifikacija odvija što je brže moguće uz puno poštovanje ljudskog dostojanstva”.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk poručio je da će Ukrajina prepustiti Holandiji da obavlja istragu nesreće.

"Predajemo istragu pada aviona u nadležnost Holandiji kako bi se obezbedio potpuno nezavisan i transparentan proces”.

Danas je zavladala konfuzija u pogledu broja žrtava čiji su posmrtni ostaci prebačeni Holandiju. Proruski pobunjenici u ponedeljak su saopštili da su predali 282 tela i delove tela još 16 putnika, međutim holandski forenzičari kažu da je u vozu kojim su transportovani posmrtni ostaci do Harkova bilo samo 200 tela. Australijski premijer Toni Abot izjavio je da su neki od posmrtnih ostataka možda i dalje na lokaciji gde se srušio avion.

U međuvremenu, Britanija je preuzela dve crne kutije sa leta MH 17 i britanski istražitelji započeli rad na analizi podataka. Međunarodni komitet Crvenog Krsta izrazio je spremnost da pomogne u omogućivanju dolaska specijalista na mesto nesreće koje je i dalje pod kontrolom pobunjenika.

U proteklih pet dana, SAD, Ukrajina i niz evropskih vlada optužilo je Moskvu da je pobunjenike snabdela raketnim minobacačem kojim je oboren avion. Ukrajina je takođe optužila separatiste da su posle rušenja aviona vratili minobacač na rusku teritoriju.

Za to vreme, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ukrajinska lovca oborena iznad istočne Ukrajine. Još nije poznato šta se dogodilo sa njihovim pilotima. Portparol Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Ukrajine je naveo da preliminarna istraga pokazuje da su rakete kojima su avioni oboreni ispaljene iz Rusije.

Portparol Pentagona Stiv Voren kaže da zvanični Vašington sarađuje s Kijevom i "drugim izvorima" kako bi dobio više informacija o dva oborena lovca, doajući da SAD znaju da Rusija separatistima u Ukrajini obezbeđuje opremu i obuku, između ostalog i kada je reč o protiv-vazdušnoj odbrani, i da zbog toga snosi odgovornost za ono što se dešava na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG