Linkovi

Makron u Kongresu: Odbaciti nacionalizam i izolacionizam


Francuski predsednik Emanuel Makron na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa

Francuski predsjednik Emanuel Makron, u govoru na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, pozvao je Sjedinjene Države da odbace uski nacionalizam i angažuju se u svijetu. Makron je američkim zakonodavcima poručio da moderni, ekonomski i bezbjednosni izazovi moraju biti zajednička odgovornost.

Francuski predsednik Emanuel Makron obratio se na zajedničkoj sednici Kongresa SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

​Posle razgovora sa američkim predsjednikom, čija spoljna politika se zasniva na kampanji “Amerika prvo”, Makron je pozvao na odbacivanje izolacionizma i upozorio protiv sijanja straha.

“Možemo da biramo izolacionizam, povlačenje i nacionalizam, što može da bude primamljivo kao privremeni lijek za naše strahove. Međutim zatvaranjem vrata svijetu, neće se zaustaviti njegova evolucija. Jedina opcija je da ojačamo našu saradnju”.

Francuski lider brzo se okrenuo vodećim globalnim pitanjima u pogledu kojih nije saglasan sa Trampom – Siriji, slobodnoj trgovini i Pariskom klimatskom sporazumu. Poručio je Sjedinjenim Državama da se ne povlače sa svjetske scene, već da prigrle svoju istorijsku, lidersku ulogu. Međunarodni angažman, kako je naglasio, jedino je rešenje.

“To, više nego ikada, zahtijeva angažman Sjedinjenih Država jer je vaša uloga bila odlučujuća za stvaranje i čuvanje današnjeg slobodnog svijeta. Sjedinjene Države su te koje su izumjele multilateralizam. Vi sada morate da pomognete da se očuva i obnovi”.

Emanuel Makron u obraćanju Kongresu
Emanuel Makron u obraćanju Kongresu

​Makron je pozvao Sjedinjene Države da se ne povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom dok se ne postigne širi međunarodni sporazum, kojim se rešavaju preostala američka i evropska strahovanja u pogledu Teherana.

"Zajedno sa vašim predsjednikom smo odlučili da možemo da radimo na sveobuhvatnijem dogovoru. Iran nikada neće posjedovati nuklearno oružje – ne sada, ne za pet ili deset godina, nikada”.

Predsjednik Francuske je tokom govora upozorio Vašington protiv trgovinskog rata. Američku administraciju je i ohrabrio da se ponovo pridruži Pariskom klimatskom sporazumu, uz poruku da nema rezervne planete.

“Siguran sam da će Sjedinjene Države jednog dana ponovo pridružiti Pariskom sporazumu”.

Kritikovao je i širenje lažnih vijesti i naglasio da laži, koje se šire na internetu, ugrožavaju slobode širom svijeta. U prvom obraćanju jednog francuskog predsjednika Kongresu, posle više od deceniju, Makron je takođe podsjetio na zajedničke veza dvije zemlje iz davne prošlosti.

“1778. godine, francuski filozof Volter i Bendžamin Frenklin sreli su se u Parizu, Prema riječima Džona Adamsa, rukovali su se, zagrlili i poljubili u obraz. To podsjeća na nešto”.

Državna večera u Beloj kući na kojoj su gosti bili francuski predsednik i njegova supruga
Državna večera u Beloj kući na kojoj su gosti bili francuski predsednik i njegova supruga

Za Makrona i suprugu Brižit sinoć je priređena i državna večera, prva organizovana za vrijeme Trampove administracije. Prisustvovalo joj je više od 100 gostiju, među kojima brojni zvaničnici i vodeći američki biznismeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG