Linkovi

Bram: Očuvanje sporazuma sa Iranom najvažnije za Makrona i Merkel


Irene Bram, Izvršna direktorka Fondacije Bertelsman u Vašingtonu.

U posete Vašingtonu dvoje vodećih evropskih lidera, Emanuel Makron i Angela Merkel, stižu veoma dobro pripremljeni, kaže Irene Bram, Izvršna direktorka američkog ogranka nemačke nevladine Fondacije Bertelsman. Bram takođe konstatatuje da je novi francuski predsednik Emanuel Makron uspeo nešto što nijednom drugom evropskom lideru nije pošlo za rukom - plasirao je sebe kao antitezu Donaldu Trampu, ali i uspostavio izuzetno bliske veze sa njim.

Francuski predsednik Emanuel Makron zvanično je započeo državnu posetu američkom predsedniku Donaldu Trampu, a nemačka kancelarka Angela Merkel će u radnoj poseti Beloj kući boraviti u petak.

Prva stvar na dnevnom redu Makrona i Merkel je očuvanje nuklearnog sporazuma sa Iranom.

"Biće to do sada najozbiljniji evropski pokušaj da se spasi nuklearni sporazum sa Iranom - za koji je Tramp nekoliko puta rekao da je „najgori sporazum svih vremena”, kaže Bram.

Onda dodaje da je Evropi sporazum sa Iranom izuzetno važan, jer je viđen kao pitanje nacionalne bezbednosti, kao i moguće proliferacije nuklearnog oružja.

Naša sagovornica podvlači da "Evropa nije okeanom razdvojena od Irana, već je samo nekoliko sati daleko od leta nuklearne rakete”.

Sastanci u Vašingtonu, inače, dolaze nedelju dana nakon što su SAD, Francuska i Velika Britanija pokrenule zajedničke vojne napade na instalacije hemijskog oružja u Siriji.

Makron će od predsednika Trampa - koji je najavio brzo povlačenje američkih snaga iz Sirije - zatražiti da to ne čini, jer bi takvo povlačenje ostavilo Siriju na milost i nemilost Irana i Asadovog režima.

Drugačija iskušenja za dvoje evropskih lidera

Povodom skorog isticanja roka privremeno zamrznutih američkih carina na čelik i aluminijum, Makron i Merkel će zatražiti da Evropa do daljnjeg bude izuzeta.

Za razliku od Makrona kaže Bram:

"Angela Merkel se suočava sa posebnom vrstom problema u odnosu na Trampa, koji kritikuje spoljnotrgovinsku politiku Nemačke. To nije slučaj sa Francuskom, ona stoga mora da bude oprezna. Njen cilj je da dobije uveravanja od američkog predsednika da neće uvesti carine na nemački izvoz u SAD”.

Bram ističe da je Makronu je mnogo važnije od Merkel da se vrati u Francusku sa određenim rezultatom, jer stalno ističe svoj odličan odnos sa Trampom:

“Tramp nekad odlučuje impulsivno. Ali ishod razgovora ostaje nepredvidljiv, jer su obojica čvrsto vezana za svoje oprečne stavove o iranskom nuklearnom sporazumu, Siriji, transatlantskim trgovinskim vezama, kao i o pitanju klimatskih promena, o čemu će takođe biti reči”.

Jedno Trampovo iznenađenje, kaže Bram, mogao bi da bude poziv Merkel da umesto u radnu, dođe u državnu posetu Vašingtonu u petak, 27. aprila.

XS
SM
MD
LG