Linkovi

Tiho obeležavanje tri decenije protesta na trgu Tjenanmen


Protesti sa trga Tjenamen pre trideset godina, arhivska fotografija
Protesti sa trga Tjenamen pre trideset godina, arhivska fotografija

Pre tačno trideset godina nasilno su razbijeni prodemokratski protesti na trgu Tjenanmen u kineskoj prestonici Pekingu. Kineske vlasti su 1989. godine poslale vojsku da raščisti Tjenanmen trg od demonstranata u akciji koja je pokrenuta u noći između 3. i 4. juna. Veruje se da su poginule stotine, ako ne i hiljade ljudi.

Na Tjenanmenu su u utorak bile pojačane mere bezbednosti. Posetiocima, koji su želeli da prisustvuju ceremoniji podizanja kineske zastave, proveravan je identitet. Stranim novinarima zabranjeno je prisustvo i izdato upozorenje da ne fotografišu nekadašnje okupljalište studenata u protestu.

Sećanje na taj događaj je zabranjeno u Kini. Učesnici protesta strahuju da će izbledeti sećanje na, kako ga nazivaju masakr, koji je tada počinjen.

“Nazivam to crnom rupom sećanja jer kineske vlasti žele da buduće generacije zaborave na to ili pak koriste propaganda da iskrive istorijske činjenice. Što se mene tiče ovde nije reč o godišnjici – ja se toga svakodnevno podsećam", izjavio je Feng Conde, jedan od demonstranata iz tog vremena.

Kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da brzi ekonomski razvoj zemlje i aktuelni prosperitet opravdavaju postupke vlasti pre 30 godina.

Majk Pompeo, američki državni sekretar, pozvao je Peking da objavi tačan broj ubijenih i nestalih kako bi pružio utehu mnogim žrtvama u, kako se izrazio, mračnom periodu istorije.

Portparol kineske ambasade regovao je tvrdnjom da su Pompeove izjave, kako se izrazio, uvreda za kineski narod.

“Konstruisane su predrasudama i arogancijom koja se grubo upliće u unutrašnje poslove Kine i blati unutrašnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Država", navedeno je u saopštenju.

Izuzetak obeležavanja godišnjice je Hong Kong, poluautonmna kineska teritorija, gde se svake godine odaje počast stradalima u duhu protesta na Tjenanmenu. Zvaničan stav Pekinga je da je protest predvođen studentima, imao za cilj obaranje vladajuće Komunističke partije i odvođenje Kine u haos.

XS
SM
MD
LG