Linkovi

Mega-transfer Majkrosofta: Angažovali Sema Altmana, jednog od tvoraca Open AI


Sem Altman na samitu APEK-a u San Francisku (Foto: AP/Eric Risberg)
Sem Altman na samitu APEK-a u San Francisku (Foto: AP/Eric Risberg)

Kompanija Majkrosoft je dovela Sema Altmana i još jednog tvorca OpenAI-a za novi poduhvat nakon što su njihovi iznenadni odlasci šokirali svet veštačke inteligencije, ostavljajući novopostavljenog generalnog direktora proizvođača ChatGPT-a da se bori sa pitanjima i napetostima koje prate otpuštanje.

Događaji u ponedeljak dolaze nakon dramatičnog vikenda i spekulacija o tome kako će se odnos snaga poremetiti u OpenAI, čiji je četbot započeo eru veštačke inteligencije proizvodeći tekst, slike, video i muziku nalik ljudima.

Završilo se tako što je bivši lider Tviča Emet Šir preuzeo mesto privremenog izvršnog direktora OpenAI-a, a Majkrosoft je objavio da angažuje Altmana i suosnivača OpenAI-a i bivšeg predsednika Grega Brokmana da predvodi novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju.

Uprkos razdoru između ključnih igrača koji stoje iza ChatGPT-a i kompanije kojoj su pomogli da se izgrade, i Šir i predsednik i izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela rekli su da su posvećeni partnerstvu.

Majkrosoft je uložio milijarde dolara u startap i pomogao da se obezbedi računarska snaga za pokretanje sistema veštačke inteligencije. Nadela je na Eksu napisao da je "izuzetno uzbuđen" što će dovesti bivše rukovodioce OpenAI-a i da se "raduje što će upoznati" Šira i ostatak menadžerskog tima.

U odgovoru na Eksu, Altman je napisao „misija se nastavlja“, dok je Brokman objavio: „Napravićemo nešto novo i biće neverovatno“. OpenAI je u petak saopštio da je Altman otpušten nakon što je revizija pokazala da "nije bio dosledno iskren u svojoj komunikaciji" sa odborom direktora, koji je izgubio poverenje u njegovu sposobnost da vodi kompaniju.

U objavi na Eksu u ponedeljak, Šir je naveo da će angažovati nezavisnog istražitelja da ispita šta je dovelo do Altmanovog odlaska i da napiše izveštaj u roku od 30 dana. „Jasno je da su proces i komunikacija oko Semovog uklanjanja vođeni veoma loše, što je ozbiljno narušilo naše poverenje“, napisao je Šir, koji je suosnivač Tviča, servisa za striming uživo u vlasništvu Amazona popularnog među video igračima.

Rekao je da takođe planira da u narednih mesec dana „reformiše menadžerski tim i rukovodstvo u svetlu nedavnih odlazaka“ i razgovara sa zaposlenima, investitorima i kupcima.

Nakon toga, Šir je rekao da će „podsticati promene u organizaciji“, uključujući „značajne promene u menadžmentu ako bude potrebno“. On je primetio da razlog zašto je odbor uklonio Altmana nije „konkretno neslaganje oko bezbednosti“, što je verovatna referenca na debate koje su se vodile oko misije OpenAI da bezbedno izgradi AI koja je „generalno pametnija od ljudi“.

OpenAI je prošle nedelje odbio da odgovori na pitanja o tome šta je Altmanov navodni nedostatak iskrenosti. U saopštenju se navodi da njegovo ponašanje ometa sposobnost odbora da obavlja svoje dužnosti.

Ali ključni pokretač preokreta u petak, suosnivač OpenAI-ja, glavni naučnik i član odbora Ilja Sutskever, u ponedeljak je na Eksu objavio da mu ju žao zbog situacije: „Duboko žalim zbog svog učešća u akcijama odbora. Nikada nisam nameravao da naudim OpenAI. Lolim sve što smo zajedno izgradili i učiniću sve što mogu da ponovo ujedinim kompaniju."

OpenAI nije odgovorio na mejlove ponedeljak u kojima je agencija AP tražila komentar. Predstavnik Majkrosofta rekao je da kompanija neće davati komentare osim izjave svog izvršnog direktora.

Nakon što je Altman izbačen u petak, pokrenuo je spekulacije da bi mogao ipak da se vrati u nizu tvitova. On je u nedelju objavio fotografiju sa OpenAI propusnicom za goste, rekavši da je ovo „prvi i poslednji put da nosim jednu od ovih“.

Nekoliko sati ranije, on je tvitovao: „Toliko volim openai tim“, što je izazvalo iskrene odgovore Brokmana, koji je dao otkaz nakon što je Altman otpušten, i Mire Murati, glavne tehnološke direktorke OpenAI-a koja je prvobitno imenovana za privremenu generalnu direktorku.

Nije jasno šta se dogodilo između objave o Murati u petak i Širovog zapošljavanja, iako je ona bila među nekoliko zaposlenih u ponedeljak koji su na Tviteru napisali: „OpenAI je ništa bez svojih ljudi“.

Altman je mnogima odgovorio emodžijima srca. Šir je rekao da se povukao sa mesta generalnog direktora Tviča zbog rođenja svog sada devetomesečnog sina, ali je „uzeo ovaj posao jer verujem da je OpenAI jedna od najvažnijih kompanija koje trenutno postoje“.

Njegova uverenja o budućnosti veštačke inteligencije pojavila su se na podkastu u junu. Šir je rekao da je generalno optimista po pitanju tehnologije, ali ima ozbiljnu zabrinutost zbog puta veštačke inteligencije ka izgradnji nečega „mnogo pametnijeg od nas“ što sebi postavlja cilj koji ugrožava ljude.

„Ako postoji svet u kome mi preživljavamo... gde gradimo veštačku inteligenciju koja je pametnija od ljudi i preživljavamo je, to će biti zato što smo napravili manje veštačke inteligencije od toga", rekao je Šir u junu.

To je problem sa kojim se Altman stalno suočavao otkako je pomogao da ChatGPT stigne do svetske slave. U protekloj godini, postao je najpopularniji čovek Silicijumske doline.

Otišao je na svetsku turneju kako bi se sastao sa vladinim zvaničnicima ranije ove godine, privlačeći velike gužve na javnim događajima dok je razgovarao o rizicima veštačke inteligencije i pokušajima da se reguliše nova tehnologija.

„Da je Majkrosoft izgubio Altmana, mogao je da ode u Amazon, Gugl, Epl ili mnoštvo drugih tehnoloških kompanija koje žude da dobiju lice veštačke inteligencije na globalnom nivou“, rekao je Danijel Ajvs, analitičar iz Vedbush Securities. "Majkrosoft je sada u još jačoj poziciji po pitanju veštačke inteligencije", dodao je on.

Akcije Majkrosofta su porasle za skoro dva odsto pre otvaranja i približile su se najvišoj vrednosti u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG