Linkovi

Veliki broj migranata stavlja Švedsku na test


Stotine migranata svakodnevno stižu u švedski grad Malmo
Stotine migranata svakodnevno stižu u švedski grad Malmo

Izbeglice i migranti nastavljaju da preplavljaju evropski kontinent dok državnici pokušavaju da postignu dogovor da se poveća pomoć sirijskim izbeglicima i pojača pogranična kontrola.

Jedna od država koja se zalaže za ravnopravnu distribuciju migranata je Švedska koja dnevno prima 1.000 aplikacija za azil.

Ta zemlja već odavno predstavlja model kada je reč o prihvatanju imigranata, ali ovi gladni i iscrpljeni migranti koji dolaze u ovaj lučki grad stavljaju zemlju na probu. Volonteri rade u smenama da pruže hranu i dobrodošlicu.

„Moj rodni grad Malme ima puno imigranata i sve kulture predstavljaju jednu veliku mešavinu. Zato je ovaj grad najbolji u Švedskoj, ako mene pitate“. kaže vlonterka Sana Lia Nilson.

Malme je treći grad po veličini u Švedskoj i imigranti čine 40 odsto ukupnog stanovništva. Ali integracija još nije završena.

„Imam mnogo prijatelja koji su protiv muslimana, ali ne poznaju nijednog muslimana“. navodi Sana Lia Nilson, švedska volonterka.

Dok se muslimanski doseljenici sele u predgrađa Malmea, rođeni Šveđani ih napuštaju i postoje znaci zapuštenosti. U predgrađu Molan, neki imigranti su pronašli mir i prosperitet.

„Ovo je najbolja država u kojoj sam živeo. Bio sam u Nemačkoj, Holandiji, ali ovo je najbolja država za mene i moju decu“. ističe svojevremeni imigrant i biznismen Marvan Ibrahim.

Marvan Ibrahim nije govorio švedski i nije imao novca kada je došao ovde pre 26 godina iz Libana. On je sada vlasnik uspešane firme za prodaju voća i povrća. Kaže da mu je Švedska pružila šansu.

„Oni poštuju ljude, a ne kao u našoj zemlji. Radite i dobijete šta želite“.,kaže biznismen Marvan Ibrahim

Ali stvari su se promenile u poslednjih 26 godina. Mnogi imigranti su došli, ali sa švedskom stopom nezaposlenosti od sedam odsto, sumnja se da oni koji dolaze neće biti podjednako uspešni.

„Mnogi ljudi ne uspeju da nađu posao, a to je najvažnija stvar. Ja sam možda uspeo, ali sada je veoma teško. Došli su u ovu zemlju kasno. Ovo će kasnije predstavljati problem. Razmišljamo šta će se desiti sa novim ljudima koji sada dolaze. Niko ne zna šta će se desiti posle tri ili četiri godine“., kaže biznismen Marvan Ibrahim

Švedsko ministarstvo za rad pokušava da nađe poslove azilantima u centrima kao što je ovaj u Malmeu. Ali sa više od 1.000 prijava za azil svakog dana, Švedska je pod pritiskom i apeluje na druge države Evropske unije za učestvuju u rešavanju problema.

XS
SM
MD
LG