Linkovi

Libijac osumnjičen za obaranje Pan Amovog aviona iznad Lokerbija izlazi pred američki sud


Spasioci i istražitelji pretražuju područje oko pilotske kabine aviona kompanije Pan Am na polju istočno od Lokerbija, Škotska, 23. decembar 1988. (Foto: ARHIVA / Rojters / Greg Bos)
Spasioci i istražitelji pretražuju područje oko pilotske kabine aviona kompanije Pan Am na polju istočno od Lokerbija, Škotska, 23. decembar 1988. (Foto: ARHIVA / Rojters / Greg Bos)

Libijski obaveštajni zvaničnik optužen da je napravio bombu koja je oborila avion kompanije Pan Am na letu 103 iznad Lokerbija u Škotskoj 1988. u aktu međunarodnog terorizma, pojaviće se u ponedeljak pred federalnim sudom u Vašingtonu da bi se suočio sa optužbama.

Ekstradicija Abu Agila Mohamada Masud Ker Al-Marimija je prekretnica u više decenija staroj istrazi napada u kojem je poginulo 259 osoba u avionu i 11 na zemlji.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u nedelju da je Masud priveden u SAD, dve godine nakon što je otkriveno da je optužen u vezi sa eksplozijom. Dvojica drugih libijskih obaveštajaca su optužena u Sjedinjenim Državama za navodnu umešanost u napad, ali Masud bi bio prvi koji će se pojaviti u sudnici.

Avion Pan Ama na putu za Njujork eksplodirao je nad Lokerbijem manje od sat vremena nakon poletanja iz Londona 21. decembra 1988. Građani iz 21 zemlje su ubijeni. Među 190 Amerikanaca bilo je 35 studenata univerziteta Sirakjuz koji su leteli kući za Božić nakon semestra u inostranstvu.

Pad aviona je pokazao pretnju međunarodnog terorizma više od decenije pre napada 11. septembra 2001. To je proizvelo globalne istrage i kaznene sankcije, istovremeno podstičući zahteve za odgovornost zbog žrtava.

ARHIVA: Libijac Abdel Baset al-Megrahi proglašen je krivim za slučaj Lokerbi ali je pušten iz zatvora u Škotskoj kada je terminalno oboleo od raka.
ARHIVA: Libijac Abdel Baset al-Megrahi proglašen je krivim za slučaj Lokerbi ali je pušten iz zatvora u Škotskoj kada je terminalno oboleo od raka.

Objavljivanje optužbi protiv Masuda 21. decembra 2020, poklopilo se sa 32- odišnjicom bombaškog napada i u poslednjim danima mandata tadašnjeg glavnog tužioca Vilijama Bara. U vreme saopštenja, Masud je bio u libijskom pritvoru.

Sekretarijat za pravosuđe, koji nije otkrio kako je priveden u SAD, saopštio je da se Masud suočava sa dve krivične tačke vezane za eksploziju.

Masud je jedan od trojice ljudi za koje su američki i britanski zvaničnici navodili da su umešani u bombaški napad 1988.

1991. godine, još dvojica libijskih obaveštajnih operativaca, Abdel Baset Ali al-Megrahi i Lamen Kalifa Fhimah, su optuženi za bombaški napad u kojem je srušen avion. Na suđenju pred škotskim sudijama u Holandiji, Megrahi je 2001. proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Kasnije je pušten na slobodu zato što je bolovao od raka i preminuo je u Tripoliju 2012. Fhimah je oslobođen svih optužbi ali su škotski tužioci tvrdili da Megrahi nije delovao sam. Američki istražitelji su otkrili dokaze da je jedan od mogućih osumnjičenih koristio ime Abu Agela Masud, ali nisu uspeli da ga lociraju, prema izjavi koju je jedan agent FBI-ja dao pod zakletvom.

SAD nisu formalno podigle optužnicu protiv Masuda sve do 2020, kada su otkriveni novi dokazi. Napredak u istrazi dogodio se kada su američki zvaničnici 2017. godine dobili kopiju intervjua koji je Masud, dugogodišnji ekspert za eksploziv u libijskoj obaveštajnoj službi dao libijskim snagama za sprovođenje zakona 2012. godine, nakon što je priveden posle pada vlade Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG