Linkovi

Ostavka libanskog premijera: Korumpirane političare okrivio za katastrofu


Hasan Dijab, libanski premijer, tokom obraćanja u kom je podneo ostavku (Foto: ele Liban/Handout via REUTERS)

Libanska vlada podnela je ostavku u trenutku razbuktavanja nezadovoljstva u javnosti zbog razorne eksplozije koja se dogodila u prestonici Bejrutu prošle nedelje.

“Objavljujem ostavku vlade. Neka bog zaštiti Liban", rekao je doskorašnji premijer Hasan Dijab - ponavljajući poslednju rečenicu tri puta.

Gutereš: Sprovesti kredibilnu i transparentnu istragu eksplozije

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, poručio je tokom videokonferencijskog brifinga država članica UN-a da je važno sprovesti kredibilnu i transparentnu istragu uzroka eksplozije koja će, kako je ukazao, dovesti do utvrđivanja odgovornosti koju zahtevaju građani Libana.

“Važno je sprovesti reforme i ogovoriti na dugoročne potrebe libanskog naroda", rekao je Gutereš tokom debate o humanitarnom stanju u Libanu.


Tokom kratkog televizijskog obraćanja poručio je da se povlači da bi, kako je rekao, uz narod mogao da se bori za promene.

Takođe, Dijab je okrivio, kako je istakao, korumpirane političare za katastrofu koja je pogodila Liban.

"Političari bi trebalo da se stide jer je njihova korupcija dovela katastrofe koja je bila skrivena sedam godina. Otkrio sam da je korupcija progutala državu, kao i da je paralisala vladajuća klika kojoj nije sposobna da se suprotstavi niti odbaci", poručio je Dijab, profesor na Američkom univerzitetu u Bejrutu, pre preuzimanja premijerske funkcije.

Ostavka nakon protesta

Libanska vlada taj potez je povukla nakon vikenda koji su obeležili antivladini protesti nakon eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo najmanje 160 građana – dok ih je povređeno 6.000.

Proteste tokom vikenda obeležili su sukobi demonstranata i snaga bezbednosti koje su upotrebile suzavac.

Libanska vlada podnela je kolektivnu ostavku uprkos tome što je samo dva dana nakon eksplozije bivši premijer, tokom televizijskog obraćanja, ponudio da na čelu vlade ostane još dva meseca. Predlog je obrazložio potrebom da se, kako je tada rekao, različiti činioci usaglase o reformskim procesima u Libanu.

Međutim, ispostavilo se da je jači bio pritisak iz njegovog sopstvenog kabineta.

“Nadam se da tranzicioni period neće dugo trajati jer država to neće podneti. Nadajmo se da će nova vlada biti ubrzo formirana. Efikasna vlada je potrebna da nas izvuče iz krize”, izjavio je Mičel Nađar – ministar nadležan za javne radove.

Poslednja odluka libanske vlade pre podnošenja ostavke bila je prebacivanje slučaja eksplozije Vrhovnom sudskom veću u čijoj nadležnosti su događaji za koje se procenjuje da krše nacionalnu bezbednost Libana, kao i zločinima političke i državne sigurnosti. Vrhovni sudsko veće najviše je pravosudno telo Libana.

Sumnja se da je eksploziju u libanskoj luci izazvao požar u kome su zapaljeno 2.750 tona amonijum nitrata. Uskladišten je bio od 2013. uprkos brojnim upozorenjima na opasnost od toga.

Za eksploziju i njene posledice libanski građani okrivili su političko rukovodstvo koje, uz to, optužuju za korupciju i nemar. Uz ljudske žrtve i hiljade povređenih, procenjuje se da je 300.000 ljudi ostalo bez domova. Procene materijalne štete kreću se između deset i petnaest milijardi dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG