Linkovi

Libanska mlada posle eksplozije srećna što je živa


Isra Seblani (Foto: Rojters/Yara Abi Nader)
Isra Seblani (Foto: Rojters/Yara Abi Nader)

Dugačka bela venčanica, i mlada od 29 godina Isra Seblani koja se smeje i pozira za snimak sa venčanja. U jednom momentu čuje se buka, a od detonacije se jedva zadržala da ne padne.

Dramatičan snimak zabeležio je momenat kada je ogromna eksplozija zatresla libansku prestonicu u utorak, kada je poginuo 135 osoba, a povređeno više od pet hiljada. Snimak su odmah preneli mediji, među njima i Ej Bi Si njuz.

Seblani je doktorka koja radi u Americi i odmah je pomogla povređenima u blizini, pre nego što je otišla u centar Bejruta da se skloni na sigurno. Sutradan su ona i njen suprug Ahmad Subeih, biznismen od 34 godine iz Bejruta i dalje pokušavali da shvate šta se dogodilo.

"Spremala sam se za tako važan događaj u životu dve nedelje i bila sam tako srećna kao i svaka druga devojka. Udajem se. Moji roditelji će biti tako srećni što me vide u venčanici, izgledaću kao princeza", rekla je Rojtersu.

"Ono što se dogodilo tokom eksplozije, ne može se opisati. Bila sam u šoku, pitala sam šta se dešava, da li ću poginuti? Kako ću da umrem?", navela je Isra.

Iza nje, komadići stakla razbijenih prozora hotela u kome je trebalo da odsedne i rasparčani ostaci cvetnih aranžmana koji su bili postavljeni na stolovima za prijem gostiju.

Seblani je došla u Bejrut tri nedelje ranije da se pripremi za venčanje.

Subeih se setio mometa posle eksplozije.

Isra Seblani i njen suprug Ahmad Subeih (Foto: Rojters/Yara Abi Nader)
Isra Seblani i njen suprug Ahmad Subeih (Foto: Rojters/Yara Abi Nader)

"Krenuli smo da obilazimo okolinu i bilo je užasno tužno, ne može da se opiše to uništenje i zvuk te eksplozije. I dalje smo u šoku, nikada nisam čuo tako nešto. Sutradan kad sam video kolika je šteta naneta, jedina stvar koju sam rekao je da sam zahvalan bogu što smo i dalje živi", naveo je mladoženja.

Posle eksplozije, pokušavali su da dođu sebi i da nastave sa slavljem.

"Suprug mi je rekao da nastavimo i da ne možemo da prekinemo ceremoniju. Mislila sam da je u redu i zašto da ne nastavimo. Nisam zaista doživela taj moj momenat, ja se jesam kretala i moje usne su bile u osmehu, ali to je to. Posle smo otišli na večeru", rekla je mlada.

Sutradan su otišli u hotel po stvari i pasoše.

"Soba je bila neprepoznatljiva", naveo je Subeih.

On čeka vizu za Ameriku da se pridruži svojoj supruzi. Seblani voli Liban, ali nakon eksplozije u utorak, misli da ne može da se živi tamo. I dalje pokušava da se raduje zbog venčanja koje je tako dugo pripremala.

"Mnogo je štete, mnogi ljudi su poginuli i ranjeni. Ali kad pogledam nas, sebe, mog supruga, fotografa, kako smo svi prošli bez povreda, zahvalim se bogu što nas štiti".

XS
SM
MD
LG