Linkovi

Liban: Izbeglice sa strepnjom čekaju zimu


Sirijske izbeglice u libanskoj dolini Beka
Sirijske izbeglice u libanskoj dolini Beka

Sirijske izbeglice u Libanu plaše se predstojeće zime, jer polovina ima neadekvatan smeštaj i mnogi su u dugovima jer više nemaju novca.

Jedina pomoć dolazi iz humanitarnih organizacija koje pokušavaju da ih pripreme za niske temperature od kojih su prošle godine stradali i Sirijci i Libanci.

Pred početak zime i niskih temperatura, pomoć se nudi sve većem broju Sirijaca kojima zima predstavlja borbu za opstanak. Porodice čekaju u redu da prikupe materijale za svoje šatore. Priča Radvana al Omara, oca sedmoro dece je slična mnogim drugim pričama.

Nestalo nam je drva za grejanje, bilo je jako hladno i teško – život izbegice nije uvek onakav kakav želimo da bude ... čak je i šator pao na nas od snega.“

Novac je potrošen, i nisu u stanju da nađu posao zbog vladinih ograničenja ...
Više od polovine izbeglica u Libanu trenutno živi u lošim uslovima – što je skok za 20 odsto u poslednje dve godine. To znači da je najmanje pola miliona izbeglica potencijalno izloženo jako niskim temperaturama.

Konflikt traje već pet godina i izbeglice su iscrpile sve svoje resurse ili skoro sve, tako da njihove potrebe stalno rastu. Naručito u toku zime kada je veoma hladno i kada su temperature ispod nule. Prošle godine je bilo dosta snežnih oluja i temperature su pale na skoro minus 11“, kaže Tatiana Audi iz Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Ovakvi uslovi su doveli do smrti tri Sirijca, uključujući i jedno dete, prošlog januara. Ali za sada još uvek ima vremena za pripreme. Humanitarne organizacije kao što su UNHCR sada daju izbeglicama direktnu novčanu pomoć koja se distribuira preko bankovnih kartica. Ali sve dok izbeglice žive u ovakvim uslovima, postojaće potražnja za osnovnim materijalima poput ovih.

„Veoma je važno jer u toku zime svi šatori potonu od snega. Ja ću staviti plastične prekrivače unutra da nas zaštite od zime, a drvo ćemo da stavimo na vrh za sneg“, navodi izbeglica Marism Farah Ramadan.

Posle toga, sve što izbeglice poput Mariam mogu da rade jeste da se nadaju najboljem.

XS
SM
MD
LG