Linkovi

BIRN: Amonijum nitrat u Bejrut stigao ruskim brodom iz Moldavije


Luka u Bejrutu posle eksplozije
Luka u Bejrutu posle eksplozije

Amonijum nitrat koji je eksplodirao u luci u Bejrutu dopremljen je 2013. ruskim brodom koji je plovio pod zastavom Moldavije, saznaje BIRN. U eksploziji koja se dogodila u utorak poginulo je najmanje 137 ljudi, dok je povređeno više od pet hiljada.

U tekstu objavljenom na sajtu Balkaninsight navodi se da je ruski brod "Rosus", koji je registrovan u Moldaviji, doneo 2.750 tona amonijum nitrata iz Gruzije, koji je trebalo da bude isporučen kupcima u Mozambiku.

Moldavski zvaničnci potvrdili su BIRN-u da je brod "Rosus" bio usidren u Bejrutu, a da je dozvola za plovidbu ukinuta 2014. i da od tada nije plovio pod zastavom Moldavije.

Tovar je, navodno, skinut sa broda i prebačen u stovarište u luci pošto su lučke vlasti utvrdile brojne neispravnosti i zabranile dalju plovidbu.

Posada broda koji je plovio iz Batumija i Gruziji do Bijere u Mozambiku bila je ruska i ukrajinska, piše BIRN.

Premijer Libana Hasan Diab nije pominjao ime broda kada je govorio o tome da su eksplodirale supstance usidrene u luci poslednjih šest godina, ali se vremenski okvir poklapa sa onim kada je "Rosus" usidren u Bejrutu.

Navodni vlasnik broda je ruski biznismen sa Kipra Igor Grečuškin, a prema navodima ruskih mornara on je 2014. proglaso bankrot i napustio brod.

Prema saznanjima BIRN-a, Moldavija je na crnoj listi međunarodne organizacije Paris MoU koja nadzire vodeni saobraćaj između Evrope i Severne Amerike.

Prema toj listi, brodovi pod moldavskom zastavom se smatraju "srednje ili visoko rizičnim" zbog prethodnih inspekcija i hapšenja sa kojima su povezani. Moldavski mediji često su izveštavali o korupciji zbog toga što se strani brodovi sa tehničkim problemima registruju pod moldavskom zastavom.


XS
SM
MD
LG