Linkovi

Legende repa o prvim hitovima muzičkog pokreta koji traje pola veka


Rep ove godine slavi 50 godina (Ilustracija: AP)
Rep ove godine slavi 50 godina (Ilustracija: AP)

Da li se sećate prve rep pesme koju ste čuli? Vaši omiljeni di-džejevi se sigurno sećaju. Dok hip-hop slavi 50 godina postojanja, Asošijeted Pres je pitao neke od najpopularnijih predstavnika žanra da se sete kako su se osećali kada su prvi put čuli rep i na koji način je ovaj pokret uticao na njih. U intervjuima sa rep legendama, mnogi su naveli da je prva rep pesma koju su čuli "Rapper's Delight" Šugarhil Genga.

Koreni hip-hopa su otkriveni 1973. u Bronksu, a trebalo je nekoliko godina pre nego što je “Rapper’s Delight” otkrio rep muziku široj publici. Slede priče repera koji su zavoleli ovaj žanr skoro u isto vreme kada se ovaj hit pojavio.

Čak Di (Chuck D)

Dok je bio na univerzitetu Adelfi, Čak Di je krenuo na binu da zabavi publiku sa pesmom Šika "Good Times" (Chic), na žurci 1979. Bar je mislio da će to da uradi. Uzeo je mikrofon, kad je čuo drugačiju verziju pesme. I to je trajalo i trajalo, čitavih 15 minuta.

"Uzeo sam mikrofon da razvalim, i odjednom čujem neki tekst, počinjem da samo otvaram usta. Ide tekst i to traje možda 20 minuta", kaže Čak Di, član benda Pablik Enemi (Public Enemy), čiji je hit Fight The Power jedna od najvažnijih himni hip-hopa.

Čak Di i Flejvor Flejv (Public Enemy) na nastupu 2015 (Foto: Rich Fury/Invision/AP, arhiva)
Čak Di i Flejvor Flejv (Public Enemy) na nastupu 2015 (Foto: Rich Fury/Invision/AP, arhiva)

"Kada je sve bilo gotovo, svi su mi čestitali kako sam uspeo da repujem tako dugo. Tada je cela fora bila u tome koliko dugo možeš da repuješ. Otišao sam do di-džeja i video sam na ploči da je pisalo da je to "Rapper’s Delight". Pomislio sam kako su napokon uspeli. Celo leto su pričali kako će uspeti to da snime. Mislio sam da nema šanse. Kako može rep da bude hit? Nisam to mogao da zamislim. Niko nije mogao da zamisli. I onda se desilo!", kaže Čak Di za AP.

Bid Dedi Kejn (Big Daddy Kane)

Sa 12 godina, Big Dedi Kejn možda nije mogao da se seti svih domaćih zadataka, ali je totalno znao svaku reč pesme pokojnog Džimija Spajsera iz 1980. godine "Adventures of Super Rhymes", jednu od prvih hip-hop pesama ikad snimljenih u studiju.

Kejn jeste prvo čuo “Rapper’s Delight” ali mu se Spajserovih 15 minuta pesme ipak najviše dopadalo.

"Kada je izašla pesma, samo način na koji je Spajser ispričao priču o Aladinu i Drakuli, baš je bilo super", naveo je on.

Kvin Latifa (Queen Latifah)

Za nju je ovaj hit bila prva rep pesma koju je, kao i mnogo drugi, čula i zapamtila dok je odrastala u Njuarku u Nju Džersiju. Ipak, najvažnija joj je pesma koju je čula 1982, "Planet Rock" Afrika Bambate i Sol Sonik Forsa (Afrika Bambaattaa and the Soul Sonic Force). Mnogi zaboravljaju da je ova glumica koja je nominovana za Oskara i glumi i mnogim serijama, zapravo započela kao reperka sa hitovima kao što su “U.N.I.T.Y." i “Just Another Day.”

"Promenilo je zvuk, više je bilo sintisajzera. Sve je zvučalo drugačije. Neke hip-hop pesme su u prvim danima bile živa muzika, bendovi su svirali uz miksovanje ploča. Sam "Good Times" je bio osnova za "Rapper’s Delight". Neke od pesama su bile obrade disko hitova, puštala se originalna muzika, a zatim bi se na to repovalo", navodi Kvin Latifa.

Kvin Latifa na Festivalu u Kanu 2023. godine (Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP)
Kvin Latifa na Festivalu u Kanu 2023. godine (Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP)

Metod men (Method Man)

Da, “Rapper’s Delight” je zaista prva rep pesma koju je Metod Men čuo. Ipak, prvi hit koji mu se zaista dopao je "Sucker MC's" od Ran DiEmSi-ja (Run-D.M.C).

"Nikad nisam do tada čuo tu pesmu, a mislio sam da baš dobro pratim sve", kaže Metod Men o pesmi iz 1983, koja je nastala posle prvog singla benda “It’s Like That”. Rekao je da mu je “Sucker MCs” pomogao da uđe u hip-hop.

"Bili smo 6. razred i išli smo na ekskurziju na Long Ajlend i svi smo pevali, znali smo svaku reč. Mislim da smo tu stvar pustili 24 puta na ekskurziji", kaže ovaj glumac i reper.

Di džej Džezi Džef (DJ Jazzy Jeff)

Njega je uvek zanimala muzika. Ali kad je zvezda "Princa iz Bel Era" čuo “Rapper’s Delight”, osetio je kao da je to njegova pesma.

"Tada sam se prvi put osetio kao da je to moja muzika. Pre toga, voleo sam muziku, ali to je više bilo za moje starije sestre i braću, i meni se to dopadalo jer se i njima dopadalo. Ovo je pak bilo nešto samo za mene", kaže Džezi Džef.

Šak (Shaq)

Šakil O'Nil je možda jedna od najdominantnijih figura u istoriji NBA. Pored karijere duge 19 godina u košarci, imao je kratku ali uspešnu rep karijeru, tokom koje je izdao dva albuma. Njegov debi album iz 1993. godine “Shaq Diesel” prodat je u milion primeraka, a takođe i dalje nastupa kao DJ Diesel.

Šakil O'Nil kao DJ Diesel na muzičkom festivalu Lollapalooza 4. avgusta 2023. u Čikagu (Foto: Rob Grabowski/Invision/AP)
Šakil O'Nil kao DJ Diesel na muzičkom festivalu Lollapalooza 4. avgusta 2023. u Čikagu (Foto: Rob Grabowski/Invision/AP)

Ova zvezda NBA Kuće slavnih navodi da je njegovo prvo rep iskustvo bilo kada je gledao film "Beat Street" 1984. godine, pre nego što su mu roditelji kupili ploču sa muzikom iz tog filma. U filmu se radi o dvojici braće i njihovim prijateljima koji su ušli u hip-hop kulturu kroz brejkdens, puštanje ploča i grafite.

"To je bilo neviđeno. Onda sam dobio gramofone i ploču za Božić. Upao sam u nevolje pošto sam ploče skrečovao, hteo sam da budem kao di džejevi", kaže košarkaška zvezda.

XS
SM
MD
LG