Linkovi

Hip-hop osvaja svet


Hip-hop grupa
Hip-hop grupa

Hip-hop kao umetnička forma izražena kroz muziku i ples, potekao je u afro i latino američkim zajednicama na ulicama Njujorka, pre više od 40 godina.

Hip- hop se sastoji od stihova koji se recituju ili pevaju, muzičkog miksa, specifičnog odevanja i brejkdensa. Danas u njemu učestvuju svi, a značajno mesto u hip-hop kulturi odnosno plesu urbanih sredina, sve više dobijaju i Amerikanci azijskog porekla.

“Prvi mentor mi je rekao da je igranje kao da milujete Boga po licu. Upravo se tako i osećam”, kaže izvođač Mišel Salazar, a Arnel Kalvario osnivač grupe Kaba Modern dodaje da ima osećaj da sve što mi je u tom trenutku na duši, može bez reči da iskaže pokretima.

Neki to nazivaju hip-hopom neki urbanim plesom, ali ta kulture više nije vezana samo za Afro i Latino Amerikance. Arnel Kalvario je Amerikanac filipinskog porekla i jedan od pionira azijsko-američkog urbanog plesa. Odrastao je 1970-tih i ‘80 tih, gledajući ovakve hepeninge na ulicama južne Kalifornije. Još u osnovnoj školi iznenenadio je neke Afro–amerikanke svojim igranjem.

“Doslovno su govorile da nikada nisu videle nekog Azijata da tako igra. To je za mene bilo presudno. Bilo je malo uvredljivo, ali i podsticaj da preduzmem nešto.”

Kalvario je 1990-tih na koledžu u filipinski umetnički program uneo taj tipično američki način nastupanja, osnovao igračku grupu “Kaba modern” i pokrenuo talas novih azijsko-američkih izvođačkih grupa na univerzitetima širom južne Kalifornije.

“To se vrlo brzo proširilo na kineske, japanske, vijetnamske zajednice… munjevito, za nekoliko godina se proširilo po celom svetu.”

Lorenco Perilo će držati kurs hip-hopa na Univerzitetu Kornel.

“Možda je to strano nekim kulturama… u stvari i nije strano, jer to svi radimo ali nismo svesni.”

Dineja Li se iznenadila kada je otišla na audiciju za hip-hop grupu.

“Otišla sam na audiciju i videla da su tu sami Azijati. Pitala sam se šta se tu događa. Za mene je to bio pravi kulturni šok.”

Ono što su Amerikanci azijskog porekla mogli godinama da vide u svojim zajednicama, nije se moglo videti na malim ekranima do nedavng takmičenja koje je prenosila televizija, na kojem su igrači “urban densa” azijskog porekla osvojili i publiku i medije.

“To nikada nije bilo toliko prisutno kao danas. Sada nastupamo svugde i dominiramo” kaže Arnel Kalvario.

Takav uspeh ne pobija uvreženo verovanje da su osobe poreklom iz Azije vešte samo u borilačkim veštinama i da su bubalice. Kan Dang, Amerikanac kinesko-vijetnamskog porekla, kaže da zastupljenost azijsko-američkog urbanog plesa u medijima pomaže starijim osobama poreklom iz Azije da na to počnu da gledaju drugim očima.

“Obično roditeljima ne bismo rekli da igramo, jer bi mislili da nas to odvlači od učenja, ali mislim da su sada to prihvatili.”

Zahvaljujući društvenim medijima i You Tubu hip-hop više ne pripada nijednoj određenoj zajednici. Hip-hop je otišao daleko od svojih korena i izvođači širom sveta svojim nastupima ukazuju na socijalnu nepravdu, zatvore, stanje u medijima, obrazovanju itd.
XS
SM
MD
LG