Linkovi

"Pravo iz Komptona" - rasne tenzije i rep


Scena iz filma "Straight Outta Compton"
Scena iz filma "Straight Outta Compton"

Straight Outta Compton je drama o usponu i padu N.W.A. – grupe koja je donela hip-hop i rep revoluciju.

Film je hronika nezadovoljstva u Komptonu – siromašnoj četvrti Los Andjelesa u procepu izmedju lokalnih bandi i policijske zloupotrebe položaja, kao i priča o tome kako je hip-hop muzika izrazila gnev i emocije crnačke zajednice.

U crnačkoj četvrti Kompton, punoj kriminala, izgledalo je da tinejdžer ne može da izadje iz kuće a da ne udje u neki sukob sa policijom. Film Gerija Greja – “Pravo iz Komptona” pokazuje kako je takva nasilna, napeta sredina postala tle iz kojeg je iznikla rep muzika 1980-ih.

Neulepšani tekstovi o drogama, nasilju i siromaštvu i muzika koja se obraćala direktno instinktu i emocijama, pre nego intelektu - osvojili su svet. Filmski stvaralac Geri Grej kaže da se veoma trudio da priča ostane što je moguće više autentična pa je film i snimao u Komptonu.

“Jedan od najuzbudljivijih elemenata kod snimanja bio je da se uhvati tačan duh, presek jednog trenutka u američkoj pop kulturi. Tako sam dobio priliku da budem ne samo reditelj nego I novinar I istoričar.”

Njegov sin, O’Šej Džekson Junior glumi Ajs Kjuba iz mladih dana.

“Govorili su o stvarima o kojima su se drugi plašili da govore i izneli na videlo stvari koje su ljudi morali da znaju.”

Medjutim, način na koji su govorili je izazvao stroge reakcije van Komptona. Film je usredsredjen na uspon grupe N.W.A. do slave ali je prati kroz unutrašnje nesuglasice i konačni raspad. Medjutim, scene policijskog nasilja ostavljaju posebno snažan utisak na gledaoce, posle nedavnih ubistava nenaoružanih mladih crnaca Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garneru u Njujorku, počinjenih od strane policije.

Straight Outta Compton je dobio pozitivne ocene kritičara zbog autentičnog prikaza grupe N.W.A. i zato što nas je vratio u vreme kada se iz svakodnevnog nasilja rodila drugačija vrsta muzike.

XS
SM
MD
LG