Linkovi

Izbjegnut sudar aviona na njujorškom aerodromu, pokrenuta istraga


ARHIVA - Aerodrom JFK u Njujorku ( Foto: AP/Stuart Ramson)
ARHIVA - Aerodrom JFK u Njujorku ( Foto: AP/Stuart Ramson)

Na njujoškom aerodromu je u petak veče umalo došlo do sudara aviona koji je prelazio pistu i letjelice koja se spremala za polijetanje, a američke vlasti su pokrenule istragu.

Prema audio snimku iz kontrole letenja - koji je objavio "LiveATC, vebsajt koji prati komunikaciju u aviosaobraćaju - od aviona kompanije Delta traženo je da odustane od polijetanja nakon što je primjećeno da letjelica Amerikan erlajnza prolazi ispred.

Boing 737 Delta erlajnsa se posle apela bezbjedno zustavio na pisti međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi, dok je je drugi avion prošao ispred, navodi se u saopštenju Federalne uprave za aviosabraćaj.

Brajan Hili, putnik na Deltinom letu, ispričao je da je mislio da se avion iznenada zaustavio zbog mehaničkog problema.

"Avion se iznenada zaustavio i svi su poletjeli naprijed. Čula se glasna reakcija tokom kočenja, a zatim potpuna tišina nekoliko sekundi", naveo je Hili.

Kompjuterski kvar prizemljio hiljade letova u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Hili, koji je sa svojim suprugom putovao na odmor u Dominikansku Republiku, rekao je da je tek sledećeg dana na Tviteru saznao koliko je situacija bila ozbiljna.

"Pilot je odlučio da podijeli samo ograničene informacije, i bio je u pravu zato što bi nastao haos", naglasio je Hili.

Džon Koks, penzionisani pilot i profesor bezbjednosti u aviosaobraćaju na Univerzitetu Južne Kalifornije, kaže da je kontrolor leta "donio dobru odluku da odbije dozvolu za polijetanje".

Koks ističe da je dobro upoznat sa bezbjednosnim manevrom u slučaju kada pilot zaustavi letjelicu i odustane od polijetanja.

"Piloti treniraju taj manevar gotovo svaki put u simulatoru", ističe Koks.

Avion kompanije Delta erlajns zaustavio se na oko 0,3 kilometra od mjesta gdje je letjelica Amerikan elrjansa prelazila sa obližnje piste. Zatim se vratio na gejt, gdje je iskrcano svih 145 putnika, kojima je obezbijeđen smještaj, saopštio je portparol Delte. Za Santo Domingo, u Dominikanskoj Republici, poleteo je u subotu ujutro.

Uprava za aviosaobraćaj i Nacionalna uprava za bezbjednost u saobraćaju najavili su istragu.

"Saslušaće svu komunikaciju između aviona Amerikan erlajnsa i kontrole letenja da bi utvrdili gdje je došlo do nesporazuma", naveo je Koks.

"Delta će sarađivati sa vlastima na punoj istrazi leta 1943 13. januara u vezi sa uspješnom procedurom otkazivanja polijetanja na aerodromu JFK u Njujorku. Izvinjavamo se putnicima zbog neprijatnosti i odlaganja", naveo je portparol Delte u saopštenju.

Amerikan erljans je saopštio da neće komentarisati incident.

XS
SM
MD
LG