Linkovi

Brnabić i Tači u Minsku razgovarali o dijalogu


Premijerka Srbije Ana Brnabić, Foto: AP/Darko Vojinović
Premijerka Srbije Ana Brnabić, Foto: AP/Darko Vojinović

Mediji u Beogradu prenose vest da je premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem na marginama sastanka Minhenske bezbednosne konferencije u Minsku.

Kako javlja beloruska agencija Belta, Brnabić je rekla da su strane razmotrile napredak u dijalogu Beograda i Prištine i izrazila nadu da će uspeti da dođu do sporazuma i kompromisa koji će voditi ka većoj stabilnosti regiona, navela je agencija.

Ona je u obraćanju na konferenciji ocenila da to nije jednostavan proces, a da je dijalog inače težak i komplikovan, zbog čega je važno da se taj proces dodatno ne otežava postavljanjem crvenih linija i da je Srbiji u tom smislu važna podrška Nemačke, prenosi Tanjug.

U saopštenju iz kabineta predsednika Tačija, posle njegovog susreta sa premijerkom Brnabić, navodi se da Kosovo i Srbija nastoje da postignu konačni mirovni sporazum, ali da još ništa nije dogovoreno.

Postizanje sporazuma između Srbije i Kosova je teško, ali čak i u ovim okolnostima Tači vidi “svetlo na kraju tunela“, zato što su obe zemlje, kako kaže, svesne da ne mogu da nastave na isti način kao do sada, prensi KoSSev.

Tači smatra da je sada pravi trenutak za postizanja sporazuma, a kako je naglasio, i da neće biti granica duž etničkih linija, niti razmene stanovništva između zemalja.

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej rekao je novinarima da su Brnabić i Tači tokom današnjeg susreta u Minsku mnogo puta upotrebili reči dijalog i kompromis.

"I ovaj susret je važan. Strane izražavaju spremnost za dijalog. A dijalog je, prema shvatanju Belorusije, jedini način za rešenje svih problema. I mi se uvek za to zalažemo,” rekao je šef beloruske diplomatije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG