Linkovi

Kuba: Do sad sudski procesuirano 59, uhapšeno na stotine demonstranata


FILE - Hejsi Helaja postvavlja na zid portret svoje ćerke Amande Helaja koju je policija privela tokom protesta, u Havani, Kuba, 20. jula 2021.

Do sada je 59 Kubanaca procesuirano zbog učešća u do sada neviđenim demonstracijama protiv vlade ranije ovog meseca, saopštio je u subotu visoki zvaničnik.

Optužbe su bile manje, a ukupan broj privedenih nije objavljen usled žalbi rođaka koji traže informacije o voljenima.

"Do juče je 19 sudskih postupaka stiglo je do opštinskih sudova u zemlji, u slučajevima u kojima je učestvovalo 59 osoba optuženih za počinjenje navodnih zločina tokom ovih nereda", rekao je novinarima predsednik Vrhovnog suda Ruben Remigio Fero.

11. i 12. jula hiljade Kubanaca izašlo je na ulice uzvikujući "Sloboda", "Dole diktatura" i "Gladni smo" u najvećim protestima od revolucije koja je Fidela Kastra dovela na vlast 1959. godine.

Stotine ljudi je uhapšeno, a mnogi se suočavaju sa optužbama za neumesno ponašanje, remećenje javnog reda, vandalizam i širenje epidemije koronavirusa zbog navodnog marširanja bez zaštitnih maski.

Nezavisni posmatrači i aktivisti objavili su spiskove uhapšenih sa najmanje 600 imena.

Fero je rekao da se za procesuiranje optuženih primenjuje brži sistem suđenja, ali je pružio uveravanja da se poštuje odgovarajući postupak.

Okupljanja su se dogodila tokom najgore ekonomske krize u zemlji u poslednjih 30 godina, sa hroničnim nestašicama električne energije, hrane i lekova usred povećanja broja slučajeva Kovida 19.

Anjelo Troija, jedan od tvoraca antivladine rep pesme koju su usvojili demonstranti, osuđen je u sredu na godinu dana zatvora zbog "javnog nereda", prema rečima njegove porodice.

XS
SM
MD
LG