Linkovi

U Srbiji 63 osobe umrle od kovida, preporuka da nastava u školama ide uživo


Kovid bolnica u Batajnici
Kovid bolnica u Batajnici

U Srbiji je registrovano, zvanično, još 6.697 novozaraženih na 23.474 testiranih uzoraka. Umrle su 63 osobe. U bolnicama je 6.972 pacijenata, a životno je ugroženo 275 koji su na respiratorima.

Krizni štab je prošle nedelje doneo odluku o kovid propusnicama koje u ugostiteljskim objektima važe samo od 22h i premijerka Ana Brnabić je rekla da one za sada neće biti produžene.

Ipak, lekari i članovi Kriznog štaba smatraju da kovid propusnice treba da važe 24 sata i to u svim zatvorenim prostorima u kojima ljudima nije neophodno da borave.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da vrlo često cele porodice obolevaju i smatra da nije dovoljno da kovid propusnice budu na snazi samo od 22 sata u ugostiteljskim objektima, već stalno.

Ističe da bi posle određenog perioda to trebalo primeniti i šire – svuda gde su zatvreni prostori, osim kada su u pitanju apoteke, snabdevanje gorivom i hranom.

Kovid propusnica je digitalni zeleni sertifikat koji građani dobiju posle vakcinacije, preležane bolesti ili kada rade PCR i antigenski test ili testiraju antitela u državnim laboratorijama. Testovi iz privatnih laboratorija se ne priznaju.

Digitalni zeleni sertifikat - potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti i testovima na kovid
Digitalni zeleni sertifikat - potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti i testovima na kovid

Kakvi su efekti propusnica na vakcinaciju?

Tiodorović kaže da se kovid propusnice nisu uvele samo da bi se ljudi motivisali da se vakcinišu, ali da je imaju efekta.

Pozivajući se na podatke Doma zdravlja u Nišu, Tiodorović je rekao da je "dva ili tri puta više vakcinisanih nego pre kovid propusnica i da je mnogo onih koji primaju tek prvu dozu vakcine".

I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je ranije izjavio da je u glavnom gradu skočio broj vakcinisanih otkako su uvedene kovid propusnice.

Državni sekretar Ministastva zdravlja Mirsad Đerlek je najavio u ponedeljak da će se ostaviti od 7 do 10 dana da se pokažu efekti kovid propusnica i da će ministarstvo tražiti da se uvedu oštrije mere ako ne bude efekata.

Tim za škole: Nastava što duže moguće uživo

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola preporučio je da se što duže održi neposredna nastava, u skladu sa važećim merama i preporukama, javlja RTS.

O toj preporuci, kao što je ranije najavljeno, treba da odluči Krizni štab.

Odluka o eventualnoj promeni modela nastave u pojedinim jedinicama lokalne samouprave za sledeću sedmicu biće doneta u petak, na osnovu broja obolelih.

Tim za škole na nedeljnom nivou, a na osnovu podataka koje dostavljaju škole, utvrđuje model nastave u određenim jedinicama lokalne samouprave.

Lekari iz Kriznog štaba založili su se da se nastava održava uživo koliko je moguće, posebno u nižim razredima osnovne škole.

XS
SM
MD
LG