Linkovi

Lekari u Kriznom štabu tražili strože mere, političari ipak odlučili da ih ne usvoje


Premijerka Ana Brnbić rekla je da je Krizni štab odlučio da sve ostane kako jeste uprkos
Premijerka Ana Brnbić rekla je da je Krizni štab odlučio da sve ostane kako jeste uprkos

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji zasedao je povodom pogoršane epidemiološke situacije i odlučeno je da se ne donose nove, strože mere, saopštila je posle sednice premijerka Ana Brnabić i istakla da je takva odluka doneta uprkos protivljenju lekara u Kriznom štabu. Lekari su, brojčano, u manjini u Kriznom štabu.

“Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da usvojimo mnogo restriktivnije mere nego što trenutno postoje. Trenutno su na snazi maske u zatvorenim prostorima, na otvorenom gde nije moguća distanca, vakcinacija. Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da se 10 dana zabrane masovna okupljanja više od pet ljudi i da se skrati radno vreme svima, sem esencijalnim objektima, a ako dođe do smanjenja broja obolelih, onda da se uvedu kovid propusnice", rekla je Brnabić.

Prema aktuelnim merama, u Srbiji svi objekti rade normalno, dozvoljena su masovna okupljanja, utakmice, proslave. Na snazi su mere lične zaštite poput nošenja maske u zatvorenom prostoru, ali se to slabo poštuje.

Ana Brnabić je rekla da smatra da bi mere koje su predložili lekari u Kriznom štabu dovele do smanjenja broja zaraženih, ali bi "dovele do toga da stane imunizacija".

“Podsećam vas da, kada smo imali mali broj zaraženih, imunizacija nije dobro išla”, rekla je premijerka i dodala da je jedino trajno rešenje vakcinacija, dok su "restriktivne mere odugovlačenje sa rešenjem".

Prema dostupnim zvaničnim podacima, u Srbiji je dato više od tri miliona prve doze vakcine protiv koronavirusa, više od 2,9 miliona druge doze i više od 581 hiljade treće doze vakcine.

Ana Brnabić je rekla da je potrebno da bude 80 odsto vakcinisanih starijih od 12 godina. Naglasila je da je "jako loš" procenat vakcinisanih mlađih od 30 godina - oko 22 odsto - i ističe da na tome treba raditi.

"Mi sada imamo 79 lokalnih samouprava koje imaju više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, ali i četiri lokalne samouprave koje imaju manje od 30 odsto", kaže premijerka.

Govoreći o kovid propusnicama, Brnabić je rekla da su "spremne i da mogu da budu uvedene u svakom trenutku, a možda i neće biti uvedene".

"Ali ja znam da, kada uvdedemo kovid propusnice, ne možemo da ih iskontrolišemo. Videla sam da u Njujorku, nedavno sam se odatle vratila, kupuju kovid propusnice za 100 dolara. Da se razumemo, to je nemoguće iskontrolisati. To mora da iskontroliše inspekcija, komunalne službe, ali nemate jednog inspektora po glavi stanovnika".

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano više još 7.190 novozaraženih na 23.903 testirana uzorka. Umrla je još 51 osoba. U bolnicama je 6.519 pacijenata, a na respiratorima 269.

Među preminulima od koronavirusa je i predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu i bivši ministar zdravlja i odbrane i načelnik VMA, doktor Zoran Stanković. Kako prenose mediji, Stanković je preminuo u 67. godini od posledica kovida.

Zidojče cajtung: Umiru desetine Srba, vlast ništa ne preduzima

Nemački Zidojče cajtung piše da su u Srbiji „uvenule stare lovorike“ efikasne borbe protiv korone i brze nabavke vakcina: zemlja ima najviše zaraženih u Evropi, a vlast ne preduzima ništa, jer sprema izbore, prenosi Dojče vele.

Minhenski list piše da je dnevno redovno preko sedam hiljada novih zaraza, te da svaki treći test ima pozitivan nalaz, „što sugeriše da je pravi broj zaraženih znatno viši“. Navodi se da je grupa lekara poznata kao „Ujedinjeni protiv kovida“ saopštila da su bolnice pune, da nema slobodnih respiratora niti dovoljno osoblja. No, srpske vlasti, ocenjuje nemački list, ne čine ništa.

„Početkom pandemije prošle godine u Srbiji je uveden strogi lokdaun. Jedva je bilo dozvoljeno da se ode do najbližeg supermarketa, policija i vojska su kontrolisale zabranu izlaska iz kuće. Početkom godine Srbija je vakcinama Astra Zeneke i Bajonteka, ali posebno pošiljkama iz Kine i Rusije, pokazala ostatku Evrope kako se brzo može cepiti veliki deo stanovništva“, podseća list.

Ali stare lovorike su uvenule. Ni novčane premije i popusti za šoping ne mogu naterati Srbe skeptične prema vakcini da zavrnu rukav. Jedva 42 odsto je primilo prvu dozu, tek 40 odsto je potpuno vakcinisano. Većina Srba koji danas idu na vakcinaciju dolazi po svoju treću dozu“, piše Zidojče cajtung.

List navodi da svakodnevno umiru desetine Srba, što bi bilo kao kada bi u Nemačkoj umirale stotine.

Navodeći da Ujedinjeni protiv kovida traže zatvaranje na četiri sedmice, list piše da se u Srbiji reč stručnjaka ignoriše. Citira se epidemiolog Predrag Kon koji se požalio da se Krizni štab ne sastaje po dve sedmice i da lekari u njemu služe kao smokvin list.

Pominje se izjava premijerke Brnabić koja je rekla da je stanje u zemlji „katastrofalno“, ali da „ne veruje u mere“, nego „veruje u vakcine“.

Zidojče cajtung procenjuje da je verovatni razlog što u Srbiji nema obavezne vakcinacije ni za jednu grupu zaposlenih taj što „Aleksandar Vučić, jedini donosilac odluka u srpskoj politici, u aprilu ide na izbore i hoće da izbegne nepopularne korake“.

XS
SM
MD
LG