Linkovi

Krizni štab: Bez porasta obolelih u Srbiji posle praznika, stiže kineska vakcina


U Srbiji za sada samo Fajzerova vakcina ima trajnu dozvolu, dok ruska za sada ima privremenu

U Srbiji je registrovano još 1.751 novozaraženih koronavirusom na 10.961 testiranih uzoraka, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba. Umrla je još 21 osoba. Na bolničkom lečenju je 5.409 pacijenata, a na respiratorima je 196.

U Beogradu je i dalje najveći broj novozaraženih 473, sledi Novi Sad, Niš, pa ostali gradovi u kojima je zabeleženo ispod 50 novozaraženih, saopštio je Krizni štab.

Epidemiolog Predgrag Kon rekao je da ohrabruje to što u Srbiji nije došlo do porasta broja novozaraženih posle praznika.

"Ali, broj je vrlo visok i situacija se ne može desifinisati drguačije nego nepovoljna i nesigurna. Moguće je da dođe do porasta ako se opustimo i prestanemo da sprovodimo mere", rekao je Kon uz konstataciju da su mere koje su sada na snazi pokazale da deluju.

Za sada je na snazi skraćeno radno vreme svih objekata, sem prodavnica i apoteka, do 20 sati. Za ulazak u Srbiju, državljanima određenih zemalja je potreban PCR test, dok je građanima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bugarske dozvoljen ulaz u Srbiju bez testa.

Kon je rekao da je to "politička odluka koja nema mnogo veze sa epidemiologijom".

U ponedeljak 18. januara počinje i škola, a đaci će, kako je najavljeno, ići po istom modelu koji je važio i u septembru - za đake nižih razreda nastava je uživo, dok će za više razrede i srednje škole polovina časova biti onlajn.

"Popuštanje mera nije realno, posebno kada škole počinju da rade i kada imamo novi soj koronavirusa u Evropi", kaže Predrag Kon i dodaje da treba imati u vidu da će početak škole doprineti povećanju broja respiratornih infekcija.

"Ne treba da bude iznenđađenje ako se pojavi i grip".

Govoreći o novom soju koronavirusa, epidemiolog kaže da "nije realno očekivati da se ne pojavi u Srbiji, ako se pojavio u Evropi".

Stiže i kineska vakcina

U subotu u Srbiju stiže kontingent kineske vakcine, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojoković i sada se u Agenciji za lekove proverava da li ta vakcina ispunjava sve propise Srbije koji su, kako kaže, povezani sa propisima evropskih zemalja.

"Ako vakcina bude prošla sve te pragove do dozvole za upotrebu, da ćemo krenuti u nedelju, ponedeljak, vakcinaciju građana koji su izrazili želju da se vakcinišu ovom vakcinom", rekao je Gojković.

Za sad su u Srbiji u upotrebi vakcine Fajzer/Bajontek i Sputnjik V.

Gojković je objasnio da je Fajzer dobio trajnu upotrebnu dozvolu za vakcinu protvi Kovida 19 u Srbiji.

"Ruska vakcina je pod privremenom dozvolom, u toku je postupak za dobijanje trajne dozvole. Što se tiče kineske vakcine, ona će isto prvo dobiti privremenu, pa trajnu dozvolu".

Komentarišući najavu Fajzera da će smanjiti isporuke vakcina za Evropu, Gojković je rekao da je Fajzer do sada poštovao sve što je dogovoreno sa Srbijom.

"Imamo od ljudi iz Fajzera obećanje da će sve što je dogovoreno sa Srbijom biti ispunjeno", kazao je Gojković i dodao da je, zbog nezivesne sitaucije sa vakcinama, Srbija i pregovarala sa više proizvođača.

U Beogradu je počela vakcinacija građana prijavljenih preko portala e-uprava. Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da će biti vakcinisano 20.500 ljudi, prvenstveno starijih od 75 godina. U narednoj fazi vakcinu će primiti zainteresovani građani starosti od 64 do 74 godine.

Predrag Kon je rekao da će skidanje maski moći da dođe u obzir tek kada se bude znalo da je kolektivni imunitet visok i kada se broj zaraženih spusti ispod dvocifrenog.

"Mi smo i dalje daleko od te situacije. Ali, da mi je neko rekao pre pola godine da ćemo imati vakcinu u januaru, ja bih rekao da to nije realno".

XS
SM
MD
LG