Linkovi

Više od 412 hiljada novozaraženih za dan u Indiji, rekordan broj umrlih


Porodice nemaju gde da smeste obolele članove jer su bolnice prepune

Indija ponovo prijavljuje rekordnih 412.262 novozaraženih koronavirusom i rekordnih 3.980 umrlih. Stručnjaci kažu da je moguće da su brojevi i deset puta veći.

Zaraženih koronavirusom u najnaseljenijoj zemlji na svetu ima više od 21 milion, a umrlih je 230.168, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Vlada je prognozirala pik talasa do srede, ali ovo je premašilo prognoze.

Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni kiseonika, a Svetska zdravstvena organizacija je izračunala da je od ukupnog broja zaraženih u svetu prošle nedelje polovina bila u Indiij, kao i četvrtina svih smrtnih slučajeva globalno.

Kriza je najaktunija u Nju Delhiju, ali je veliki problem i u ruralnim područjima gde živi 70 odsto popualacije jer nema pristupa zdravstvenoj nezi.

U nekim selima u državi Utar Pradeš, kažu u humanitarnim organizacijama, ljudi umiru u svakoj drugoj kući.

U državi Goa, popularnoj turističkoj destinaciji, najviša je stopa zaražazvanja, i svaki drugi testirani je pozitivan.

Premijer Narendra Modi kritikovan je zbog toga što vlada nije ranije nešto preduzela i sprečila drugi talas, već su održavani religijski i politički skupovi.

Istovremeno se dešava veliki pad u broju vakcnisanih jer nema zaliha i problemi su u transportu vakcina, iako se najveći deo cepiva proizvodi u Indiji.

Dva postrojenja za proizvodnju vakcina trenutno proizvode 70 miliona doza mesečno, a biće im potrebni meseci da taj broj povećaju na 80.

Adminisitracija predsednika Džoa Bajdena podržala je predlog o privremenom ukidanju patenta na vakcine protiv Kovida, kako bi se one brže i lakše proizvodile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG