Linkovi

Kosovska delegacija u Briselu, apel EU da se ukinu carine


Susret Visoke predstavnice Federike Mogerini sa kosovskom delegacijom u Briselu

Kosovska delegacija za dijalog sa Srbijom, formirana sredinom prošlog mjeseca, prvi put je posjetila posrednicu u razgovorima Beograda i Prištine, visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini. Tom prilikom su čuli ponovljen apel da se ukinu carine na robu iz Srbije i BiH, a evropski domaćini stav kosovske strane o nastavku dijaloga.

Nakon današnjeg susreta u Briselu, iz kabineta Visoke predstavnice je saopšteno da se posjeta kosovske delegacije vidi kao signal prioriteta, koji vlasti u Prištini daju procesu normalizacije odnosa sa Beogradom.

To je i neophodan uslov za nastavak približavanja Kosova Evropskoj uniji, ukazano je u Briselu.

Naglašava se da je sastanak u svakom slučaju bio prilika za razmjenu mišljenja o dijalogu, a tu je, neizbježno, i ponovljen apel Visoke predstavnice da se hitno povuče odluka o carinama na robu iz Srbije i BiH.

Federika Mogerini
Federika Mogerini

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je gostima iz Prištine naglasila neophodnost postojanja klime dobrosusjedskih odnosa, primjene i poštivanja vech postignutih sporazuma, kao i izbjegavanja koraka, koji nisu u skladu sa ciljevima i obostranim interesom Beograda i Prištine - postizanjem sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa.

Gosti iz Prištine su, sa svoje strane, najavili snažniju dinamiku dijaloga, pokretanje pitanja sudbine nestalih, ratnih zločina i reparacije.

Priznaju i da je Visoka predstavnica EU ponovo pokrenula pitanje carina, na šta joj je odgovoreno da neće biti bezuslovnog ukidanja carine, već je rečeno da Srbija mora da prekine kampanju lobiranja za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

Iz kosovske delegacije insistiraju da neće više biti dijaloga o odvojenim temama, da se sva pitanja moraju naći u jednom, sveobuhvatnom sporazumu sa Srbijom, što podrazumijeva i međusobno priznanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG