Linkovi

Mogerini: Kosovo da poništi odluku o carinama


Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini (arhivski snimak)
Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini (arhivski snimak)

Iako zamišljen kao redovan pregled aktivnosti na ostvarivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU, Savjet, održan u utorak, se uglavnom bavio aktuelnim odnosima Beograda i Prištine, nakon uvodjenja carine od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, ali i odluke vlasti u Prištini da formiraju kosovsku vojsku.

"Uvodjenje takse od 100 posto je sa kosovske strane jasno kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini ali i jasno kršenje duha Sporazuma o stabiliazciji i pridruživanju izmedju Kosova i EU. Tražili smo da se ta odluka poništi, kosovskim vlastima smo komesar Han, komesarka za
trgovinu Malmstrom i ja poslali zajedničko pismo predlažući da posredujemo izmedju Beograda i Prištine u rješavanju eventualnih problema u trgovini, umjesto što se poseže za uvodjenjem carina...",
navela je Federika Mogerini, visoka predstavnica EU.

Kako mediji prenose, kosovski premijer je na to pismo reagovao optužbama na adresu Visoke predstavnice i rezultate dijaloga i njenog posredovanja u njemu. Ona uzvraća da posredovanje u dijalogu očito nije jednostavno, da sam dijalog nije jednostavan - jer da jeste, ne bi ni trebalo njeno poredovanje

"Jučerašnji sastanak sa kosovskim premijerom nije bio u tom tonu - nisam čula nikakve optužbe na svoj ili na račun dijaloga", kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je danas naglasila da, kada je riječ o formiranju kosovske vojske, stav EU je jednak stavu NATO - mandat bezbjednosnih snaga može se mijenjati samo na inkluzivan i postepen način u skladu sa kosovskim ustavom.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, je istakla neodrživost uvedene stoprocentne carine, kada je riječ o unapredjenju saradnje i ekonomije regiona.

"Od uvodjenja carina, naša ekonomija je izgubila 25,7 miliona eura, ako se mjera ne ukine, do kraja godine se očekuje gubitak od 65,5 miliona eura. Ukoliko carine ostanu na snazi tokom naredne godine, značiće to ukupni gupitak od 514, 5 miliona eura, ili 43 miliona mjesečno. Ovo je protivno evropskim vrijednos tima i standardima i mi nećemo da odgovorimo kontra-mjerama. Umjesto toga, pozivamo na stabilnost i drugačiju perspektivu regiona..."

Domaćini su danas inače naglasili kako Srbija napreduje na EU putu i kako zaslužuje brže otvaranje poglavlja pregovora. Učekuje se, uz to, dodatni napor na polju vladavine prava, reformi sudstva, slobodi govora i, nezaobilazno, ozbiljnije usaglašavanje Beograda sa spoljnom politikom Brisela.

XS
SM
MD
LG