Linkovi

Borelj sa Vučićem i Kurtijem u petak u Parizu


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj razgovaraće u petak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, saopštio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Kosovo i Srbija treba da nastave napore u smirivanju aktuelnih napetosti i ostvare napredak u dijalogu kojim posreduje Evropska unija“, objavio je Stano – navevši da će Vučić i Kurti sa Boreljom razgovarati odvojeno.

Trojica zvaničnika nalaze se među zvanicama Foruma o miru koji se održava u francuskoj prestonici.

Susret se Boreljom održava se u jeku novih tenzija između dve strane usled fazne primene odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila registrovanih u Srbiji zbog čega su Srbi sa severa Kosova napustili institucije Kosova, ali i razmatranja o takozvanom nemačko-francuskom planu o dijalogu Kosova i Srbije – dokumenta čija je zvanična verzija i dalje nepoznata široj javnosti.

Predsednik Srbije, koji se oglasio iz francuske prestonice, ponovio je tvrdnje da je za Srbiju taj plan neprihvatljiv.

Taj stav Vučić izneo je nakon razgovora sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Nema ništa od tog posla“, rekao je Vučić u razgovoru za televiziju Pink.

Predsednik Srbije je naveo da je sa francuskim predsednikom razgovarao o Kosovu, evropskoj perspektivi Srbije, saradnji privrednih komora, bilateralnim pitanjima, kao i ekonomskoj saradnji.

Makron se u Parizu sastao i sa kosovskim premijerom.

Tokom zajedničkog obraćanja medijima ukazao je da bi Beograd i Priština trebalo da se usaglase u vezi sa postizanjem sporazuma i pronalaženja kompromisa.

"Francuska će podržati proces integracija Kosova u sve evropske srtrukture", poručio je Makron.

Borelj, Vučić i Kurti za istom stolom?

Uoči odlaska u Pariz, kosovski premijer Aljbin Kurti, ukazao je na mogućnost održavanja susreta kom bi, uz njega, prisustvovali šef diplomatije EU Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osim obaveza i večere tokom tog prestižnog foruma, mogao bi biti održan trilateralni sastanak sa predsednikom Srbije koji je takođe pozvan u Pariz. Spreman sam i uvek zainteresovan za dijalog i dogovor, potpunu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije – zasnovanom na obostranom priznanju”, rekao je između ostalog Kurti u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Fejsbuk.

Sa druge strane, međutim, predsednik Srbije naveo je da ne veruje da će se sastati sa premijerom Kosova Parizu - bez preciziranja više detalja.

Inače, navodne detalje takozvanog francusko-nemačkog plana za Kosovo u sredu je objavio portal Euractiv – specijalizovan za izveštavanje o politici Evropske unije.

Dokument se sastoji od devet tačaka i predviđa, između ostalog, da bi susedski odnosi Kosova i Srbije trebalo da budu zasnovani na jednakim pravima.

O francusko-nemačkom planu za dijalog

  • Član 1

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

  • Član 2

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

  • Član 3

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.

  • Član 4

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

  • Član 5

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

  • Član 6

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

  • Član 7

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, iu drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

  • Član 8

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

  • Član 9

Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

Šef diplomatije Evropske unije Borelj potvrdio je da je plan dostavljen dvema stranama i da su Kosovo i Srbija evropskim zvaničnicima predale svoje komentare i odgovore koji se, kako je naveo, razmatraju.

O tom dokumentu prvi je javno početkom oktobra govorio predsednik Srbije. Tada je rekao da nije prihvatjiv za zvanični Beograd – obrazloživši da se njime od Srbije traži da se saglasi sa prijemom Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije.

Prema njegovim tvrdnjama u zamenu za to bio ubrzan njen prijem u Evropsku uniju i bila bi joj dodeljena znatna finansijska sredstva.

Te navode, kao ni autentičnost takozvanog francusko-nemačkog plana, do sada niko nije uspeo da potvrdi.

XS
SM
MD
LG