Linkovi

Čepurin: Kosovo se mora vratiti Srbiji


Arhiva - Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin
Arhiva - Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin

Kosovo je srpska zemlja, kolevka Srbije i svetinja i treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom, izjavo je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije, koji je objavljen u ponedeljak i koji prenosi Sputnjik, Čepurin je rekao da je situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je "ruska zemlja" i koji se "vratio" Rusiji.

Postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, istakao je Čepurin nazivajući Kosovo "pseudodržavom" koja je od Srbije odvojena "kvazi granicom".

Govoreći o zvaničnom stavu Rusije kada je u pitanju Kosovo, Čepurin je rekao da tu postoje tri momenta: "Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo, strogo se pridržavamo Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije pokrajine Kosovo i Metohija. Drugo, ova odluka mora se doneti bez drskog pritiska sa Zapada na Beograd. Treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem".

Rusija spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim, rekao je on i ocenio da sve više zemalja razmišlja o povlačenju priznanja Kosova.

On je naveo da mnogi u Srbiji ulazak u Evropsku uniju povezuju sa bogatijim životom, što, kako je rekao, nije tačno. "Pritisak Amerikanaca raste, ali Beograd ne namerava da kapitulira pred Zapadom. Postoji više pitanja nego odgovora. Zapad koristi EU kao „šargarepu“ da bi naterao Beograd da pravi ustupke", rekao je Čepurin.

XS
SM
MD
LG